Ελλάδα

Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους της Κρήτης – Νέος σεισμός 5,3 ρίχτερ

28.09.2021 | 13:14 Eνσωμάτωση

Τη νύχτα τους σε σκηνές ή μέσα στα αυτοκίνητα τους πέρασαν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών του Ηρακλείου.

Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ σήμερα το πρωί κοντά στις 8 ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός ήρθε να εντείνει την ανησυχία τους.

Στο Αρκαλοχώρι στήθηκε ο πρώτος πρόχειρος καταυλισμός σεισμοπλήκτων και οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στις σκηνές που στήθηκαν σε ανοιχτούς χώρους.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, περισσότερα από χίλια είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τα ξημερώματα ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ τρόμαξε τους κατοίκους αλλά καθησύχασε τους σεισμολόγους.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σε κτίσματα που έχουν ήδη πληγεί οι μετασεισμοί προκαλούν νέες καταρρεύσεις και συστήνουν στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην μπαίνουν στα σπίτια τους.

Νέος σεισμός 5,3 ρίχτερ και ανησυχία για μετασεισμούς

Ο αντιπρόσωπος του Μega, κ. Κωνσταντινίδης, βρίσκεται στο χωριό Χουμέρι του Ηρακλείου και διαπίστωσε ότι πάνω από 1.000 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το χωριό μοιάζει να είναι ισοπεδωμένο και υπολογίζεται ότι το 90% βρίσκεται σε ετοιμόρροπη κατάσταση.

Όλοι οι κάτοικοι πέρασαν το βράδυ σε σκηνές και από το πρωί οι μετασεισμοί κυμαίνονται μεταξύ 3,2 – 3,8 ρίχτερ.

Οι μετασεισμοί προκαλούν τις περισσότερες ζημιές στα σπίτια, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους οι οποίοι συνεχίζονται αδιαλλείπτως. Επικεντρώνονται κυρίως στο ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα ή όχι.

Ο πρωθυπουργός της χώρας αναμένεται να επισκεφθεί τους σεισμόπληκτους και θα ανακοινώσει άμεση οικονομική ενίσχυση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/09/2021