Πολιτική

Μητσοτάκης – Μακρόν – Ιστορική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας

28.09.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας προχώρησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν με το κείμενο για πρώτη φορά να προβλέπει την δυνατότητα άμεσης στρατιωτικής συνδρομής από την Γαλλία προς την χώρα μας σε περίπτωση απειλής από άλλη χώρα ακόμη και αν αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ελλάδα και Γαλλία για μια ακόμη φορά στην ιστορία δίνουν τα χέρια.

Με την υπογραφή της συμφωνίας για την στρατηγική εταιρική σχέση των δυο χωρών Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνούν να αναβαθμίσουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και της Ευρώπης στην Ανατολική μεσόγειο.

Η χώρα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ προμηθεύεται άμεσα τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra, με προοπτική παραγγελίας και μιας ακόμη που σε απόλυτη διασύνδεση με τα 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale αποκτά ισχυρό πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία. Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή μας ευρωπαϊκή βιομηχανία» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο

Η συμφωνία άμυνας και ασφάλειας προβλέπει την παράδοση της πρώτης φρεγάτας στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και ένα χρόνο μετά των επόμενων δύο.

Το εξοπλιστικό μνημόνιο προβλέπει και την προμήθεια 3 +1 κορβετών, ενώ με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που υπέγραψαν Μητσοτάκης και Μακρόν για πρώτη φορά η Τουρκία σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο θα βρει μπροστά της Ελληνογαλλικό τείχος. Σε ενδεχόμενη κρίση η ενεργοποίηση των Γάλλων θα είναι αυτόματη.

Κορυφαία ρήτρα της ελληνογαλλικής συμφωνίας η δέσμευση της Γαλλίας για άμεση επέμβαση και στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση εισβολής ή επίθεσης στην Ελλάδα, ακόμη κι αν αυτή προέρχεται από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια

«Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρει το Άρθρο 2 της σύμβασης.

Το άρθρο φωτογραφίζει ευθέως την Τουρκία με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν να παίρνει σαφή θέση για τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού με το Oruc Reis.

«Δεν έχω την αίσθηση πως το καλοκαίρι του 2020 ήταν η Ελλάδα αυτή που συμπεριφέρθηκε επιθετικά στην ανατολική Μεσόγειο. / Είναι λοιπόν εύλογο να βοηθούμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί ώστε να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντά της και να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, καθώς και να δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για την προστασία της σε περίπτωση εισβολής, επίθεσης ή απειλής» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Γαλλικό… μαρς στον Ευρωστρατό

Η συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνεργασίας και συνδρομής αποτελεί πιλότο και για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και είναι το πρώτο βήμα προς την ολοκλήρωση του σχεδίου του Γάλλου προέδρου για τη δημιουργία του ευρωστρατού.

Με την ιστορική συμφωνία του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν στην ουσία «πατάει το κουμπί» για να κάνει πράξη το όραμά του για μία κοινή αμυντική ευρωπαϊκή συνεργασία – πρωτοβουλία που έρχεται στον απόηχο της σοβαρής κρίσης με την Ουάσιγκτον.

«Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδος με τις ΗΠΑ. Θέλω να θυμίζω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μην είμαστε αφελείς»

Στον απόηχο της ρήξης με τις ΗΠΑ και της στροφής του αμερικανικού ενδιαφέροντος στον Ειρηνικό ο Γάλλος πρόεδρος φρόντισε να στείλει πολλάπλά μηνύματα και στους ευρωπάιους εταίρους.

«Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αφήσουν πίσω τους την αφέλεια. Όταν δεχόμαστε πιέσεις, όταν ξένες δυνάμεις σκληραίνουν τη στάση τους, πρέπει να αντιδρούμε, να δείχνουμε πως έχουμε την ισχύ και την ικανότητα να αμυνθούμε, χωρίς να οδηγηθούμε σε κλιμάκωση, εξασφαλίζοντας όμως τον σεβασμό» σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Η συμφωνία προβλέπει εμβάθυνση της συνεργασίας και στην εξωτερική πολιτική με αιχμή την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τις σχέσεις τους με ισχυρές δυνάμεις της περιοχής.

Οι αντιδράσεις της Τουρκίας

Γενικότερα επικρατεί αμηχανία στα τουρκικά ΜΜΕ και εκκωφαντική σιωπή. Όπως ανέφερε το κρατικό κανάλι σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, «δε μπαίνει σε κούρσα εξοπλισμών, αλλά δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω».

Στο ίδιο πνεύμα, αλλά εμφανώς πιο «ενοχλημένη», παρουσιάζεται η φυλοκεβερνητική ιστοσελίδα haber3. Με τίτλο «ο φόβος της Ελλάδας για την Τουρκία έχει κόστος», υποστηρίζει ότι «η Αθήνα, που αντιμετωπίζει συχνά στρατιωτικά την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο, αγόρασε μια φρεγάτες πληρώνοντας 3 δισ. ευρώ στη Γαλλία».

Ο στόχος, όπως αναφέρει, είναι η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/09/2021