Την προκλητική, παράνομη και επιθετική στάση της Τουρκίας έφερε στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το casus belli της Άγκυρας, την απειλή πολέμου που διαρκώς εδώ και 25 χρόνια έχει η Τουρκία πάνω στο τραπέζι κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ
«Είναι ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Ωστόσο από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ωστόσο η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις καθώς εξέδωσε παράνομη νάφτεξ για έρευνες από το σκάφος «Μπιλίμ 2» 26 Σεπτεμβρίου με 8 Οκτωβρίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου ανατολικά της Κρήτης εντός ελληνικής ΑΟΖ και σύμφωνα με την ανακοίνωση θα διεξαχθούν ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες.
«Θα ήθελα να καταστήσω απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αποδοκίμασε τις ενέργειες της Τουρκίας και στο Κυπριακό επαναλαμβάνοντας ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη.
«Συνεχίζει την παραβίαση των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου και παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων» συμπλήρωσε.
Πάντως το θέμα με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο θεωρείται λήξαν και στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Νεα Υόρκη ο πρωθυπουργός, γύρισαν σελίδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και η υποστήριξη του έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο κ. Ελπιδοφόρος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.