Πολιτική

Το απόγευμα η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ – Θα συναντηθεί με Ελπιδοφόρο

24.09.2021 | 12:58 Eνσωμάτωση

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η εξωτερική της πολιτική στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

«Έχουμε πολύπλοκα θέματα. Πολύ δύσκολα νομικά θέματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Υπάρχει μόνο μία οδική βίβλος και αυτό είναι προσφυγή στο Διεθνές Δίκαιο. Είχαμε παρόμοια θέματα με την Ιταλία. Είχαμε παρόμοια θέματα με την Αίγυπτο. Υπογράψαμε συμφωνίες οριοθέτησης και με τις δύο. Νομίζω πως όλοι κάναμε τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Έτσι υποδεικνύουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτού» ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμα, στο Βloomberg ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ανοικτή χώρα στους προσφυγες φερνοντας ως παράδειγμα τον Γιαννη Αντετοκούμπο

Το Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της Ειρήνης, της σταθερότητας, της πολυμερούς συνεργασίας στην ανατολική μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλης γειτονίας.

Ααρουσίασε μάλιστα στην τουρκική παραβατικότητα εις βάρος της χώρας μας και ξεκαθάρισε ότι για το Κυπριακό προτάσεις που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, απορρίπτονται.

Συνάντηση με Ελπιδοφόρο

Όσο για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, δεν θα γίνει στο ground zero αλλα στον ΟΗΕ τελικά γύρω στις 20.00 ωρα Ελλάδος.

Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ εξέφρασε τη μεταμέλειά του, αναγνωρίζοντας ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα πλάι στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιείται τελικώς, παρότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στο «Σημείο Μηδέν», όπου ήταν προγραμματισμένη ξενάγησή του στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου από τον κ. Ελπιδοφόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Νέας Υόρκης), δηλαδή στις 20:00 ώρα Ελλάδος, στον ΟΗΕ.

Τέλος, απόψε ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενώ ξεχωρίζει η συνάντησή του με τον επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/09/2021