Κόσμος

Ηχηρό «χαστούκι» στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ

24.09.2021 | 12:52 Eνσωμάτωση

Ηχηρό «χαστούκι» φαίνεται ότι έφαγε από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη υπό την πίεση να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Λιβύη.

Η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η Ταγίπ Εντογάν ήδη εκδηλώνει τα πρώτα σημάδια εκνευρισμού μετά το «ράπισμα» που δέχτηκε η Άγκυρα από τη ρητή αναφορά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σε διάσκεψη για τη Λιβύη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων κατονομάζοντας την Τουρκία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κάλεσε εμφατικά για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από την χώρα. Στο πλαίσιο αυτό κατονόμασε ρητά την Τουρκία».

Αξίζει να επισημανθεί πως σε αυτή τη διάσκεψη για την Λιβύη με τη συμμετοχή των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, συμμετείχε και η Ελλάδα ως παρατηρητής. Ο Ταγίπ Ερντογάν ενοχλημένος από την στάση των ΗΠΑ προσπάθησε να απαντήσει στην Ουάσιγκτον μέσω… Αφγανιστάν.

«Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους. Υπάρχουν περισσότεροι από 300.000 Αφγανοί πρόσφυγες που δεν έχουν καταγραφεί και η χώρα μας δεν αντέχει να τους υποδεχτεί» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έξαλλος με Μπάιντεν

Μάλιστα ο κ. Ερντογάν ήταν έξαλλος με τον Τζο Μπάιντεν μετά την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά» αποτυπώνοντας το πολύ κακό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο επικείμενο ταξίδι του στο Σότσι όπου θα έχει στις 29 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Πέραν πάντως των διπλωματικών κινήσεων της Αθήνας με επίκεντρο αυτή τη στιγμή τη Νέα Υόρκη όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έντονες είναι και οι προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/09/2021