Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος – Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη για την Zackie Oh!

21.09.2021 | 13:16 Eνσωμάτωση

Σήμερα κλείνουν τρία χρόνια από τον δημόσιο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, στην περιοχή της Ομόνοιας. Ξυλοδαρμός που του κόστισε τη ζωή του.

Ο θάνατός του Ζακ Κωστόπουλου συντάραξε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε μια έντονη δημόσια συζήτηση, αφού ο ίδιος υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων, ένα σύγχρονο σύμβολο στον αγώνα για τα  ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα χωρίς εξαιρέσεις.

Τρία χρόνια μετά το λιντσάρισμά του, η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί και οι δράστες ακόμα δεν έχουν λογοδοτήσει.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου που βγήκε στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί.

Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά τη χρήση ουσιών ή αλκοόλ, «γκρεμίζοντας» και αυτό το επιχείρημα Αστυνομίας και κοσμηματοπώλη.

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε τον θάνατο του Ζακ «δολοφονία» και ανέδειξε διεθνώς την υπόθεσή του.

Έξι άνθρωποι – ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί – κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης. Και οι έξι έχουν αρνηθεί την κατηγορία

Ποινικές διώξεις & αναβολή της δίκης

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών. Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω κορωνοϊού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/09/2021