Πολιτική

Στην Αθήνα ο Εκρέμ Ιμάμογλου – Συναντήσεις με Μπακογιάννη και Μητσοτάκη

21.09.2021 | 20:08 Eνσωμάτωση

Με φόντο την νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας με την Άγκυρα να προκαλεί σε ξηρά και αέρα και την Αθήνα να απαντά με διάβημα και σκληρή γλώσσα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην Αθήνα έφτασε το πρωί ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο μοναδικός άνθρωπος που μέχρι σήμερα έχει νικήσει σε κάλπες τον Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε σήμερα την Ακρόπολη. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θαύμασε το οικουμενικό μνημείο σύμβολο της Δημοκρατίας ανεβαίνοντας στο λόφο του Παρθενώνα με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Οι δύο δήμαρχοι γευμάτισαν στο Διόνυσο και ακολούθως ανηφόρησαν προς την Ακρόπολη. Πεζοί και χωρίς σακάκια και γραβάτες ανέβηκαν τα σκαλιά.

Ξεναγός εξήγησε στον Εκρέμ Ιμάμογλου βασικά καταστευαστικά χαρακτηριστικά του Παρθενώνα όπως για παράδειγμα ότι όλα τα οριζόντια τμήματα έχουν καμπύλωση.

Θαύμασαν και τη θέα της πόλης και είχαν τη δυνατότητα να δουν από ψηλά κεντρικά σημεία όπως το Καλλιμάρμαρο και το Ζάππειο. Μετά από αρκετό περπάτημα η ιδέα του κ. Ιμάμογλου να ξαποστάσουν με φόντο τον Παρθενώνα ήταν εξαιρετική.

Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν δεκτοί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν με τον πρωθυπουργό για τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πόλεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως ο πολιτισμός και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες με κοινές πολιτιστικές αξίες. Η φιλία μας πρέπει και θα διαρκεί για πάντα» σημείωσε μιλώντας στην  εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο κ. Ιμάμογλου.

Στις δηλώσεις στο δημαρχείο οι αναφορές και των δύο ξέφυγαν από το αυστηρό πλαίσιο καθώς ο κ. Ιμάμογλου μίλησε για το κλίμα στα ελληνοτουρκικά και ο κ. Μπακογιάννης εξέφρασε την επιθυμία να πάψει η Αγιά Σοφιά να λειτουργεί ως τζαμί.

«Εκφράζω την επιθυμία όλων σε αυτή την πόλη η Αγιά Σοφιά να επιστρέψει στο πρότερο καθεστώς» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Σε όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή όπως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό καμία τράπεζα διαπραγμάτευσης για επίλυση δεν καθίσταται αν δεν υπάρχουν σε αυτήν και οι δύο χώρες ή αν λείπε μία από τις δύο» απάντησε ο κ. Ιμάμογλου.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης απόψε θα παρακολουθήσει την παράσταση της Μόνικα Μπελούτσι βασισμένη σε αδημοσίευτα κείμενα της Μαρίας Κάλλας, στο Ηρώδειο.

«Η ρητορική του θυμίζει τον Ερντογάν πριν από 20 χρόνια, όταν και εκείνος ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης μιλούσε με φρασεολογία win – win για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» σημείωσε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η δημοφιλία του Ιμάμογλου δεν είναι αρκετή να του εξασφαλίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία και να βρεθεί αντίπαλος με τον Ερντογάν.

«Ο Ιμάμογλου δίνει την εντύπωση ενός σύγχρονου πολιτικού που θέλει να δει τα πράγματα με λογική, ωστόσο το κόμμα του -οι Κεμαλιστές- παραμένει πιστό στη λογική της “γαλάζιας πατρίδας”» πρόσθεσε ο δημοσιογράφος του MEGA.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/09/2021