Κόσμος

Κανάρια νησιά- Ασυγκράτητο ποτάμι λάβας καταπίνει τα πάντα στη Λα Πάλμα

21.09.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Απίστευτες είναι οι εικόνες που φτάνουν από το νησί Λα Πάλμα, στην Ισπανία, όπου η λάβα που ξεπηδά από τα σπλάχνα της Γης, καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Στο βορειότερο νησί των Καναρίων η καταστροφή είναι πρωτοφανής, με 160 σπίτια να έχουν ήδη βυθιστεί στο ασυγκράτητο ποτάμι της ηφαιστειακής λάβας.

Τίποτα δε μπορεί να σταματήσει το ποτάμι της λάβας. Καταπίνει το ένα μετά το άλλο σπίτια στο νησί Λα Πάλμα, όπως αυτή την  πολυτελή βίλα με πισίνα. Η λάβα κατέστρεψε το σπίτι σα να ήταν σπιρτόκουτο, διέλυσε μετά από σύντομη μάχη με το νερό, και την πισίνα. Περισσότερα από 160 σπίτια έχουν καταστραφεί στο βορειότερο νησί των Καναρίων, στον Ατλαντικό, που έχει 80.000 κατοίκους. Η κωμόπολη  του Ελ Πάσο ερήμωσε. Έξι χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν ήδη τα σπίτια τους, ενώ φεύγουν και οι τουρίστες από το ισπανικό θέρετρο καθώς φοβούνται τα χειρότερα.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Όμως η κατάσταση χειροτερεύει καθώς άνοιξε δεύτερος κρατήρας στην πλαγιά του Κούμπρε Βιέχα, τρεις ημέρες μετά την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου που κοιμόταν επί 50 χρόνια. Η λάβα κινείται προς τις ακτές του νησιού με ταχύτητα 300 μέτρα την ώρα και αναμένεται ότι θα φτάσει σύντομα στον Ατλαντικό. Εκεί θα δοθεί μια νέα μάχη ανάμεσα στα στοιχεία της φύσης, όταν η λάβα των 1.000 βαθμών Κελσίου πέσει στη θάλασσα που έχει θερμοκρασία 20 βαθμών. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την έκλυση δηλητηριωδών αερίων ενώ οι ισπανικές αρχές διέταξαν την εκκένωση και παράκτιων περιοχών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/09/2021