Κόσμος

Βρυξέλλες – Αναβιώνει η συζήτηση για ευρωστρατό μετά τη συμφωνία AUKUS – Αβαντάρισμα σε Μακρόν ενόψει των γαλλικών εκλογών

19.09.2021 | 12:56 Eνσωμάτωση

Έντονα ενοχλημένες με τη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, οι Βρυξέλλες αναθερμαίνουν τη συζήτηση περί ευρωστρατού ώστε η Ευρώπη να πάψει να εξαρτάται από το ΝΑΤΟ για την άμυνά της. Ο ευρωστρατός είναι κάτι που ζητά εδώ και καιρό το Παρίσι αλλά δεν συμφωνούν όλοι.

Οι Βρυξέλλες αναζητούν απάντηση στην «πισώπλατο μαχαίρωμα» των Αγγλοσαξόνων – όπως το περιγράφουν – και βάζουν ξανά μπροστά τη συζήτηση περί κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και ευρωστρατού.

Η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022 και προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα αποτελεί προτεραιότητα. Δεν θα είναι εύκολο στοίχημα διότι δεν συμφωνούν όλοι, πχ η Γερμανία – τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση Μέρκελ – έχει πει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ο στρατιωτικός βραχίονας της ΕΕ – από την άλλη οι Γάλλοι θέλουν ευρωστρατό.

Επίσης δεν γνωρίζουμε και τι μορφή και ρόλο θα έχει αυτός ο στρατός, γιατί μέχρι στιγμής μιλάμε για 5,000 άτομα.

Η συζήτηση θα συμπέσει και με την προεκλογική περίοδο στη Γαλλία καθώς έχουμε προεδρικές εκλογές τον Μάιο. Δεν είναι λίγοι στις Βρυξέλλες αυτοί που θεωρούν ότι προτάσσεται τώρα η πρόταση Μακρόν για ευρωστρατό προκειμένου να του δώσουν αβαντάρισμα ότι έχει ηγετικό ευρωπαϊκό προφίλ, ενόψει των εκλογών του απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/09/2021