Υγεία

Κορωνοϊός – 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί, ηλικίας 5 έως 17 ετών

19.09.2021 | 13:05 Eνσωμάτωση

Η πανδημία χτυπά περισσότερο τα παιδιά γιατί είναι ανεμβολίαστα, δήλωσε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Οι επιστήμονες μάλιστα προβλέπουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά θα εκτεθούν στον κορωνοϊό. Ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία κατεγράφησαν σχεδόν 3.5 χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά.

Σε παιδιά και δη μαθητές 5-17 ετών εντοπίζονται πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μολύνσεις σε παιδιά έως 17 ετών ξεπέρασαν τις 3400.

Μπροστά στον κίνδυνο του ιού χιλιάδες γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ήδη το 17% των μαθητών ηλικίας 12-15 ετών έχει εμβολιαστεί, έστω και μια δόση. Μάλιστα τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς.

Τις επόμενες εβδομάδες τα βλέμματα των ειδικών θα είναι στραμμένα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κλείσει κάποιο σχολικό τμήμα, αφού πλέον βασική προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι να μολυνθούν οι μισοί και πλέον μαθητές.

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα πάντως προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2190 νέα κρούσματα και 37 θανάτους από επιπλοκές του ιού, ενώ 348 ασθενείς βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.

Τρίτη δόση

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν ποιες θα είναι οι επόμενες πληθυσμιακές ομάδες που θα κληθούν να λάβουν την τρίτη  αναμνηστική δόση με εμβόλια mRΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθούν οι ανοσοκατασταλμένοι, οι άνω των 60 και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας. Στο τραπέζι είναι και ο εμβολιασμός των υγειονομικών, οι οποίοι εμβολιάστηκαν από τους πρώτους.

Η τρίτη δόση δεν θα είναι υποχρεωτική.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/09/2021