Κόσμος

AUKUS – Διπλωματική κρίση Παρισιού-Ουάσιγκτον στον απόηχο του αμυντικού συμφώνου

19.09.2021 | 12:59 Eνσωμάτωση

Το ρήγμα που άνοιξε η τριμερής αμυντική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας στις σχέσεις με την Γαλλία μεγαλώνει καθημερινά. Για ακόμη μία φορά η γαλλική διπλωματία χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την αμερικανική συμπεριφορά, την ίδια στιγμή που η Αυστραλία επιμένει πως είναι δικαίωμά της να επιλέγει τον τρόπο που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Η γαλλική διπλωματία βρίσκεται με το «δάχτυλο» στη σκανδάλη. Τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση του αμυντικού συμφώνου Αυστραλίας – Ηνωμένων Πολιτειών – Μεγάλης Βρετανίας οι διπλωματικές σχέσεις του Παρισιού με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό.

Η διπλωματική κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται επίσης πως συσπειρώνει τις πολιτικές δυνάμεις στην Γαλλία. Επίσημα βουλευτές ακόμη και τις αντιπολίτευσης μιλούν για απαράδεκτη κίνηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Από την πλευρά της η Αυστραλία εξακολουθεί να τονίζει πως η τριμερής συμφωνία θωρακίζει τα συμφέροντα της χώρας και είναι η σωστή απόφαση.

Στις 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ξεκινά η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, η πρώτη στην οποία θα παραστεί ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Τζο Μπάιντεν. Με τη ρήξη στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Παρισιού, οι αναλυτές τονίζουν πως το κλίμα δε θα είναι σίγουρα αυτό που αναμένει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μάλιστα, φαίνεται πως οι αμερικανοί, επιδιώκουν μια συνάντηση Μπάιντεν – Μακρόν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/09/2021