Οικονομία

«Ασφυξία» στα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις – Αλεπάλληλες αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης

16.09.2021 | 18:17 Eνσωμάτωση

Δεν βγαίνει ο λογαριασμός ότι και να κάνουν... Το εκρηκτικό μείγμα καθηλωμένων μισθών από την μία και αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής από την άλλη οδηγεί σε αδιέξοδο τους καταναλωτές.

Ένα κιλό κοτόπουλο από 2,70€ πήγε στα 3 ευρώ. Ένα κιλό χοιρινό από 5,14€ στα 5,70€ και μία φέτα σολομός από 2,52€ στα 3,23€.

Οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς αλλά οι επιλογές είναι πιεσμένες. Οι κρεοπώλες θα πουν πως είναι το κόστος που αγοράζουν υψηλό.

Το σίγουρο είναι πως ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος ακόμα και για να αγοράσει δύο κιλά πατάτες που ακρίβυναν από το 1,70€ στο 1,80€ σε λίγες ημέρες ενώ ένα λίτρο αραβοσιτέλαια εκτινάχθηκε από τα 2,10€ στα 3,5€.

Ο λογαριασμός που κάναμε για το κοτόπουλο, το χοιρινό τη μία φέτα σολομό τις πατάτες και το αραβοσιτέλαιο ακρίβυνε μέσα σε λίγες ημέρες από τα από 14,16€ στα 17,23€ δηλαδή αύξηση 3 ευρώ, ή 21%!

Η πίεση είναι μεγάλη όχι μόνο στις οικογένειες αλλά και στους φοιτητές. Μακαρόνια και ότι άλλο απαραίτητο έχει το τραπέζι της φοιτήτριάς Ανδριανής Ευφραιμίδου.

Από την άλλη ο υπουργός Ανάπτυξης λέει πως οι τιμές το 2020 ήταν με ζημιά για τον παραγωγό.

«Αν εσείς μου λέτε να μην έχει αύξηση το λάδι ή ξέρω ‘γω το γάλα, το τυρί είναι σαν να μου λέτε ο παραγωγός που βγάζει λάδι να πουλάει ακόμα με ζημία όπως πούλαγε το ’20. Τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα από ότι βλέπετε εσείς από την πρώτη ματιά, το ότι έχει αύξηση το λάδι σήμερα βλάπτει την νοικοκυρά στο σούπερ μάρκετ αλλά ωφελεί πολύ τον παραγωγό στο χωράφι που πέρυσι πούλαγε με ζημιά» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι καταναλωτές από την άλλη όποια και αν είναι η αιτία της ακρίβειας θέλουν να πέσουν οι τιμές γιατί ο μισθός δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες ενώ η κυβέρνηση λέει πως δεν μπορεί να βάλει πλαφόν στις τιμές.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 16/09/2021