Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης – Οι κινηματογραφικές μελωδίες του ταξίδεψαν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

03.09.2021 | 13:19 Eνσωμάτωση

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν σταματά να γράφει μουσική ούτε και κατά τη διάρκεια της εξορίας.

Οι μελωδίες σπάνε τα σύνορά της χώρας και τις αγκαλιάζουν φωνές όπως της Εντίθ Πιάφ , της Τζοάν Μπαέζ και των Βeatles .

Το συρτάκι που χορεύει ο Άντονι Κουίν το 1965 στον ρόλο του Ζορμπά είναι ένα από τα εμβληματικότερα κινηματογραφικά τραγούδια.

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη διεύρυνε τα όρια του ελληνισμού και αγκάλιασε ολόκληρο τον πλανήτη. Μία αγκαλιά διαχρονική, που 30 χρόνια αργότερα, τo 1995, Μίκης Θεοδωράκης και Άντονι Κουίν αντάλλαξαν και επί σκηνής στο Μόναχο.

Το σπάνιο ταλέντο του Μίκη Θεοδωράκη έχει αναδείξει κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες των τελευταίων 45 ετών.

Η μουσική του, για το “Σέρπικο”, την ταινία που το 1973, απογείωσε την καριέρα του Αλ Πατσίνο, έναν χρόνο μετά την συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της τριλογίας ο νονός.

Έναν “ύμνο” – εμβατήριο συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης και για το “Ζ” του Κώστα Γαβρά το 1969.

Οι μαγικοί ήχοι του Θεοδωράκη έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στην ταινία που πραγματεύεται τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη και την ανέδειξαν ως την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία όσκαρ της ίδιας χρονιάς. Ο ίδιος έλαβε βραβείο Bafta για την σύνθεσή του.

Το σπουδαίο έργο του μεγάλου συνθέτη έντυσαν με την φωνή τους κάποιοι από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές του κόσμου.

Το 1959 οι θρυλικοί Beatles με αγγλικό στίχο ηχογράφησαν επάνω στις μελωδίες του Θεοδωράκη το soundtrack για την ταινία Μήνας του Μέλιτος.

Μία από τις τελευταίες της ηχογραφήσεις, λίγους μήνες πριν φύγει από την ζωή, έκανε με τον Μίκη Θεοδωράκη και η Εντίτ Πιάφ. Σε Γαλλικό στίχο το “σπουργιτάκι” της Γαλλίας τραγούδησε την “Όμορφη Πόλη” για την ταινία οι εραστές της Τερουέλ.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη και στον Ελληνικό κινηματογράφο.

Μουσική του μεγάλου Έλληνα συνθέτη έχει ντύσει το “Συνοικία το όνειρο” με τον Αλέκο Αλαξανδράκη.

Η σπουδαία Μελίνα Μερκούρη έδωσε την φωνή της αλλά και την ερμηνεία της ως πρωταγωνίστρια στην ταινία Φαίδρα του Ζιλ Ντασέν. Τη μουσική υπέγραφε και πάλι ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μέσα από το έργο του κατάφερε να γίνει κληρονομιά του κόσμου που σήμερα αποχαιρετά έναν μεγάλο της τέχνης και του πολιτισμού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/09/2021