Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης – Θρίλερ με την ταφή – Η επιστολή στον δήμαρχο Χανίων

03.09.2021 | 18:12 Eνσωμάτωση

Μια ακόμα επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία ανέφερε την επιθυμία του να ταφεί στην Κρήτη, ήρθε στη δημοσιότητα.

Αυτή τη φορά ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης είχε γράψει το 2013 στον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, όπου ανέφερε πως τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, δίπλα στους γονείς του και τον αδελφό του.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση για την ταφή του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Παγκόσμια υπόκλιση

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες και η συγκίνηση για τον μεγάλο Έλληνα είναι πάνδημη. Ολόκληρος ο πλανήτης υποκλίνεται στον ιδιοφυή δημιουργό, τον αδάμαστο αγωνιστή με την εξεγερμένη ψυχή που δεν σταμάτησε να παλεύει και να οραματίζεται έναν κόσμο καλύτερο και ένα έθνος ενωμένο, απέναντι στις διαχρονικές δυσκολίες.

Λίγα λουλούδια από ανθρώπους κάθε ηλικίας τόσο στο σπίτι του στην Αθήνα, όσο και στο κελί που φυλακίστηκε στον Ωρωπό τα χρόνια της δικτατορίας.

Η πορεία, το έργο, η ίδια του η ζωή ξετυλίγεται ξανά και ξανά εντός αλλά και εκτός συνόρων, με αναφορές στον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τις συνεργασίες που άφησαν εποχή και τη δωρική μεγαλοπρέπεια της μουσικής του, που έγινε παγκόσμια.

Εκείνη, που έκανε όλο τον πλανήτη να χορέψει Ζορμπά, τους θρυλικούς Beatles να τραγουδήσουν στα αγγλικά το «αν θυμηθείς το όνειρό μου», την Ιταλίδα Μίλβα να καθιερωθεί ακόμα κι έξω από τα σύνορα της χώρας της.

Εκείνη τη μουσική που έγινε παρηγοριά και ελπίδα για επαναστάτες και κατατρεγμένους, για ηττημένους και φυλακισμένους, για μαχητές και ήρωες που μπορεί να μην ήξεραν ούτε μια λέξη ελληνική αλλά από τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη έπαιρναν δύναμη για να συνεχίσουν.

Πίσω από την εικόνα που έχτισε στο πέρασμα του χρόνου, ένας άνθρωπος απλός, βαθιά ερωτευμένος με τη γυναίκα της ζωής του Μυρτώ. Τη γυναίκα που γνώρισε το 1943, που του χάρισε δύο παιδιά και που του έλειπε στα δύσκολα χρόνια των διώξεων.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν 10 χρόνια μετά την γνωριμία τους, από την προκαταβολή που εισέπραξε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία «Ξυπόλητο τάγμα». Τα δύσκολα όμως δεν είχαν τελειώσει.

Σήμερα, μαζί με τα παιδιά της, η γυναίκα της ζωής του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, είναι πλέον 94 χρονών και καλείται να διαχειριστεί την απώλεια.

Από την επόμενη Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου η σορός του θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών και το μεσημέρι της Πέμπτης θα γίνει η κηδεία του.

Εκείνο που παραμένει άγνωστο για την ώρα είναι το πού θα γίνει η ταφή του. Στην επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον ΓΓ του ΚΚΕ, μέσα στην οποία έγραφε πως ήθελε να αφήσει τον κόσμο σαν κομμουνιστής, εξέφραζε την επιθυμία του να ταφεί στον τόπο καταγωγής του πατέρα του, στον Γαλατά Χανίων, όπου είναι επίσης θαμμένοι οι γονείς αλλά και ο αδερφός του Γιάννης.

Ωστόσο, η κόρη του Μαργαρίτα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα γίνει η ταφή του πατέρα της στα Χανιά ή στο Βραχάτι Κορινθίας, που βρίσκεται το εξοχικό τους.

Τα διθυραμβικά αφιερώματα για έναν άνθρωπο που προσπάθησε με το έργο του να κάνει τον κόσμο καλύτερο συνεχίζονται. Για έναν από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες του 20ου αιώνα που συνέδεσε τη σπουδαία μουσική του δημιουργία με κοινωνικούς αγώνες και άφησε πίσω μια πολύτιμη και βαριά πολιτιστική κληρονομία.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 03/09/2021