Πολιτισμός

Παγκόσμιος θρήνος για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη – Εθνικό πένθος για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη

02.09.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Από το πρωί η Ρωμιοσύνη πενθεί τον μέγιστο των μεγίστων, τον άνθρωπο σύμβολο μιας ολόκληρης χώρας, τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πέθανε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Η Ελλάδα, αλλά και όλος ο πλανήτης θρηνεί για την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες. Ενός από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους, που άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής, έκανε την Ελλάδα πασίγνωστη στα πέρατα του κόσμου και ταυτόχρονα με την πολιτική του δράση συνδέθηκε με μεγάλες καμπές της ελληνικής ιστορίας.

Το πρωινό της 2ας Σεπτεμβρίου επέλεξε ο Μίκης Θεοδωράκης να χάσει τη μάχη με τον θάνατο.

Η χώρα έμεινε φτωχότερη και θρηνεί τον μεγάλο Έλληνα, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

Το άγγελμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, συγκλονίζει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

Οι καλλιτέχνες, που τον έζησαν, που συνεργάστηκαν μαζί του, θυμούνται τον παγκόσμιο Έλληνα.

Συναγωνιστές του στις μάχες για τη δημοκρατία θυμούνται την ατσάλινη θέλησή του και το κουράγιο του.

Στο σπίτι του στο κέντρο Αθήνας όπου άφησε την τελευταία του πνοή, η οικογένειά του, στενοί φίλοι του και απλοί άνθρωποι που αγάπησαν τη μουσική του και τους αγώνες του βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκεί για το τελευταίο αντίο.

Ο ίδιος ο Μίκης προαισθανόμενος ίσως το τέλος να έρχεται με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εξέφραζε τις τελευταίες του επιθυμίες.

Έξω από το σπίτι του, στου Φιλοπάππου, από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, φίλοι του, συνεργάτες του, αλλά και κόσμος που τον αγαπούσε, θέλοντας να πει στον Μίκη Θεοδωράκη το τελευταίο «αντίο».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/09/2021