Πολιτική

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό μετά την παρ’ ολίγον υπουργοποίηση Αποστολάκη

01.09.2021 | 13:22 Eνσωμάτωση

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό έφερε ο χθεσινός ανασχηματισμός και ειδικότερα η «υπουργοποίηση» του Ευάγγελου Αποστολάκη που κράτησε για… μία ώρα, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιούργησε αναταράξεις και πολιτικό σεισμό, τόσο στη ΝΔ όσο και στο κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα δεν χαρακτηρίστηκε από σαρωτικές αλλαγές, ωστόσο φαίνεται πως θα μείνει στην ιστορία για την υπουργοποίηση που τελικά δεν έγινε.

Το θέμα «Αποστολάκη» βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού.
Λίγες μόνο ώρες μετά την άρνηση του Ναυάρχου να μπει στην κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου απέδωσε την ευθύνη για αυτή την κατάληξη στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε. Μετά βγήκε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έλεγε αποστάτη, του έλεγε ότι εξαγοράζεται. Ο άνθρωπος δεν το άντεξε / Δεν άντεξε την πιεση και το μπούλινγκ που του άσκησε η αξιωματικη αντιπολίτευση»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA τόνισε ότι ο λόγος που ο πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Αποστολάκη ως ενωτική επιλογή ήταν προκειμένου να αναλάβει αυτό το κρίσιμο πόστο ένα πρόσωπο με προσόντα που δεν θα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία από τις πολιτικές δυνάμεις.

«Η ΝΔ κυβερνώ και ο Μητσοτάκης αποφασίζει. Αυτό είναι ξεκαθαρο».

Ο Εύαγγελος Αποστολάκης άλλαξε την απόφασή του δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος επικαλούμενος λόγους… πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης.

Είχαν προηγηθεί θερμά 24ωρα διαπραγματεύσειω και επαφών ανάμεσα στον ναύαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην τηλεφωνική επκοινωνία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε άρνηση.

«Μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου στην τελευταία επικοινωνία τους ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε στον Πρωθυπουργό:

«θα τα δώσω όλα, σε ευχαριστώ για την τιμή».

Μάλιστα ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε και την προεδρεία της δημοκρατίας ότι στην ορκωμοσία του θα συνοδευόταν μόνο από την σύζυγο του ενώ από το Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης ενημέρωσε τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα χωρίς να ακούσει κάποια ένσταση, αλλά και το διευθυντή της κας Γεννηματά.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αιχμηρή:

«Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Ο ναύαρχος δεχόταν ήδη τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια όταν η υπόθεση άρχισε να παίρνει άλλη τροπή και άρχισε να διαρρέει ότι δεν θα δεχθεί τη θέση.

«Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη.»

Ακολούθησε αιχμηρή αντίδραση του Μαξίμου για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο τον κύριο Αποστολάκη

«Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση (…) Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.»

Αμέσως μετά η Κουμουνδούρου βγάζει νέα ανακοίνωση: Και ο κύριος Αποστολάκης χαρακτηρίζεται πλέον έντιμος…

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα»

«Μέσα σε 2 ώρες από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “άξιο στέλεχος” που παγιδεύτηκε»

«Τελικά δεν είναι μόνο «Κυβέρνηση Καρατζαφέρη». Πρόκειται για την πλήρη απαξίωση του ίδιου του Πρωθυπουργού»

Μετά το “όχι” Αποστολάκη οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν προς το παρόν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/09/2021