Πολιτική

Διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι για προσφυγικό

01.09.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Η ανοιχτή διαφωνία Μητσοτάκη - Σασόλι για το προσφυγικό σημάδεψε φόρουμ που πραγματοποιείται στη Σλοβενία.

Δεν θέλουμε επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015 τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο νέου μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε σε συνέδριο στο Μπλεντ της Σλοβενίας και μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νταβίντ Σασόλι με τον οποίο διαφώνησε ανοιχτά για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά. Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτό ακριβώς είχαν συμφωνήσει Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία για το Αφγανιστάν. Το καλό κλίμα όμως δε φαίνεται να έχει συνέχεια.

Γαλάζια πατρίδα ονειρεύεται ο Ερντογάν

Στην Άγκυρα άρχισαν πάλι τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, με αναφορές στη μικρασιατική καταστροφή και στα γεγονότα στη Σμύρνη.

«Ο ηρωικός μας στρατός κατάφερε να οδηγήσει τον εχθρό από τη μέση Ανατολία στη Σμύρνη σε σύντομο χρονικό διάστημα 14 ημερών και πέτυχε μια νίκη που είναι σπάνια στην ιστορία».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία προχώρησε σε νέα παράτυπη NAVTEX δεσμεύοντας για έναν ολόκληρο μήνα την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο για το ερευνητικό Yunus, ενώ αμφισβήτησε την δικαιοδοσία της Ελλάδας να κλείνει περιοχές για ασκήσεις της νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Στο Πεντάγωνο στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο Αλκιβιάδης Στεφανής φανερά συγκινημένος έπλεξε το εγκώμιο για τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Στρατηγός τιμήθηκε με το ξίφος του Οδυσσέα το οποίο του έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/09/2021