Κόσμος

Αφγανιστάν – Μπούργκες, απειλές & φτώχεια επέστρεψαν – Ο εφιάλτης των Ταλιμπάν

01.09.2021 | 20:26 Eνσωμάτωση

Λίγες μέρες χρειάστηκαν οι Ταλιμπάν για να δείξουν το πραγματικό πρόσωπό τους στις γυναίκες.

Από τη δήλωση ότι «μπορούν να βγαίνουν έξω χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα συγγενή» στην πρώτη τους συνέντευξη, μέχρι τη «σύσταση» να μείνουν στα σπίτια τους για δικό τους καλό.

Κάποιες Αφγανές κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα. Οι πολλές που έμειναν έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Όσες βγαίνουν, είναι καλυμμένες από πάνω μέχρι κάτω με μπούρκα.

Όμως, υπάρχουν κάποιες λίγες και γενναίες που έχουν αποφασίσει να μείνουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των γυναικών.
«Σκοπεύω να μείνω εδώ. Και θα το κάνω για όσο καιρό θα είμαι χρήσιμη στο Αφγανιστάν. Ελπίζω ότι θα μπορώ να βγαίνω έξω. Δεν ανησυχώ και δε φοβάμαι να το κάνω».

Οι γυναίκες έχουν ήδη εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα.

Στις ουρές μπροστά στις τράπεζες και τα ΑΤΜ μόνο άνδρες στήνονται για να πάρουν μέχρι 200 δολάρια ανά εβδομάδα, όπως ορίζουν οι περιορισμοί που επέβαλαν οι Ταλιμπάν.

Η 70χρονη ακτιβίστρια λέει ότι αυτήν τη φορά οι φανατικοί ισλαμιστές δεν μπορούν να διαγράψουν τις γυναίκες από την κοινωνική και την οικονομική ζωή.

«Υπάρχουν 18 εκατομμύρια γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί και ελπίζω αυτό να συμβεί το συντομότερο για το καλό όλων επειδή όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση όπου κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, το Αφγανιστάν βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο».

Η νέα γενιά του Αφγανιστάν δεν ξέρει πώς είναι να ζεις υπό τους Ταλιμπάν. Η 23χρονη Παστάνα Ντουράνι, διευθύντρια μη κυβερνητικής οργάνωσης που εργάζεται για την πρόσβαση των όλων των κοριτσιών στη μόρφωση, σήμερα κρύβεται.

«Εάν το κλείσιμο των κοριτσιών στα σπίτια γίνει ο κανόνας, η ανατροπή αυτής της κατάστασης θα είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό και δεν θέλω να γίνει ο κανόνας. Η παρουσία των κοριτσιών στα σχολεία είναι σημαντική και δεν είμαι πρόθυμη να παραιτηθώ».

Η ακτιβίστρια προσπαθεί να εντάξει όσο γίνεται περισσότερα κορίτσια στα διαδικτυακά μαθήματα πριν η κατάσταση χειροτερέψει. Και είναι αποφασισμένη να συνεχίσει.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/09/2021