Κόσμος

Αφγανιστάν – Τέλος εποχής για τους Αμερικανούς – Προελαύνουν με τα… λάφυρα οι Ταλιμπάν

01.09.2021 | 20:26 Eνσωμάτωση

Δραματικές είναι οι εικόνες που έρχονται από το Αφγανιστάν και αποτυπώνουν τις τελευταίες στιγμές των Αμερικανών στη χώρα.

Ο επίλογος του μεγαλύτερου σε διάρκεια πολέμου της Αμερικής αποτυπώνεται στο ντοκουμέντο του Πενταγώνου. Σκυθρωποί οι τελευταίοι Αμερικανοί κομάντος επιβιβάζονται στο αεροπλάνο και εγκαταλείπουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τη νύχτα της Δευτέρας, βάζοντας τέλος στην 20χρονη επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Συνοδευτικό αεροσκάφος έριξε αντίμετρα σε περίπτωση που κάποιος επιχειρούσε να χτυπήσει το τελευταίο αμερικανικό αεροπλάνο. Με λίγο φως μέσα στη νύχτα, γράφτηκε το τέλος μίας εποχής.

Με την αποχώρηση των Αμερικανών έπεσαν ακόμα περισσότερα λάφυρα στα χέρια των Ταλιμπάν. Δεκάδες αεροσκάφη άφησε πίσω του ο αμερικανικός στρατός. Σε κάποια από αυτά οι βόμβες είναι ακόμη στη θέση τους.

Στα περισσότερα αεροσκάφη πάντως οι πεζοναύτες αφαίρεσαν δομικά κομμάτια ή απλά τα κατέστρεψαν. Οι Ταλιμπάν βρήκαν ευκαιρία να ποζάρουν στο πιλοτήριο ενός μεταγωγικού Hercules C-130 που οι αμερικανικές δυνάμεις άφησαν στο διάδρομο απογείωσης. Ισχυρίζονται πως είναι απόλυτα λειτουργικό.

Η πολεμική αεροπορία των Ταλιμπάν

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, στα χέρια των Ταλιμπάν υπάρχουν σήμερα 48 αεροσκάφη. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά είναι αεροπλάνα και πόσα ελικόπτερα.

Όμως είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι Ταλιμπάν έχουν πιλότους και τα χρησιμοποιούν. Εάν τα στοιχεία επιβεβαιωθούν, οι Ταλιμπάν διαθέτουν μεγαλύτερη εναέρια ισχύ από 10 χώρες του ΝΑΤΟ. Για κάποιους από αυτούς ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε.

Ταλιμπάν κάνουν βόλτα με αμερικανικό ελικόπτερο, πάνω από την μεγαλούπολη του Αφγανικού νότου.

Μία ημέρα νωρίτερα, άλλο ελικόπτερο μετέφερε άντρα των δυνάμεων του νέου καθεστώτος σε ψηλό σημείο της ίδιας περιοχής προκειμένου να κρεμάσει μία σημαία.

Ελικόπτερα πετούν όμως και στην πρωτεύουσα Καμπούλ, μετά την οριστική αποχώρηση και των τελευταίων ξένων στρατιωτών από το αεροδρόμιο.

Οι Ταλιμπάν σήμερα έκαναν επίδειξη των αμερικανικών λαφύρων με στρατιωτική παρέλαση στην Κανταχάρ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/09/2021