Πολιτική

Ανασχηματισμός – Εκπλήξεις στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη – Εκτός ο Χρυσοχοΐδης, στο υπ. Υγείας ο Πλεύρης

31.08.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ Κεραμέως, Γεωργιάδης αλλά και Βορίδης, Πέτσας παρέμειναν στα υπουργεία τους.

Για ανασχηματισμό «ανοικτών μετώπων», προωθητικό και όχι τιμωρητικό μιλούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανακοινώθηκαν 11 κομβικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Συνιστάται υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με υπουργό τον Ευάγγελο Αποστολάκη με τις αρμοδιότητες του έως σήμερα υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβανομένης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός επέλεξε μια υπερκομματική προσωπικότητα που έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης υπουργικής θέσης.

Τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η εκ νέου υπουργοποίησή του δείχνει πως όποιος βγαίνει εκτός δε σημαίνει ότι δεν επιστρέφει στην κυβέρνηση.

Νέος υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Θανάσης Πλεύρης για τον οποίο στο Μαξίμου τονίζουν ότι γνωρίζει όσο λίγοι αυτόν τον τομέα ενώ αναπληρώτρια υπουργός θα ορκιστεί η γιατρός Ασημίνα Γκάγκα που βρέθηκε αυτά τα δύο χρόνια στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα είναι ο νέος υπουργός Τουρισμού ενώ νέος υφυπουργός Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μετακινείται στο Εθνικής Άμυνας σε θέση υφυπουργού ενώ νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιος για την αλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος μπαίνει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών και παράλληλα συνίσταται θέση υφυπουργού Υποδομών την οποία αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Καραγιάννης.

Η θέση του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταργείται.

Το παρασκήνιο

Η κυβέρνηση διεμήνυε τις τελευταίες ημέρες ότι δε θα προχωρούσε σε τιμωρητικό ανασχηματισμό, όμως θυμόμαστε καλά την ρήση του πρωθυπουργού ότι οι ευθύνες δε θα αποδοθούν την ώρα της μάχης, το διάστημα των καταστροφικών πυρκαγιών, και ούτε ένα μήνα μετά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μένει εκτός κυβέρνησης και ο Νίκος Χαρδαλιάς μετακινείται.

Ο ανασχηματισμός φαίνεται πως ήταν στοχευμένος πάνω στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα οποία άλλαξαν ριζικά. Επίσης, ιδρύθηκε νέο υπουργείο, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπου έχουμε την είσοδο του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και την επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επιστρέφει αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο υπουργείο, ενώ δε θα έχει στην ευθύνη του την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Στο υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο κ. Πλεύρης, ο οποίος γνωρίζει καλά τα θέματα υγείας, ενώ στο πλευρό του θα έχει την κ. Γκάγκα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/08/2021