Κόσμος

Αφγανιστάν – Αποχώρησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες – Στους Ταλιμπάν ο έλεγχος του αεροδρομίου της Καμπούλ

31.08.2021 | 13:31 Eνσωμάτωση

Ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης φεύγει από το Αφγανιστάν. Ο στρατηγός Κρις Μακκένζι επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους που απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν με πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς και αναλαμβάνουν αμέσως τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Στα χέρια των Ταλιμπαν έπεσε και στρατιωτικός εξοπλισμός που άφησαν πίσω τους οι Αμερικανοί, όπως αυτά τα πολεμικά ελικόπτερα, από τα οποία οι Αμερικανοί αφαίρεσαν πολύτιμα εξαρτήματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ απευθύνθηκε σε μαχητές που παρατάχθηκαν στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Είχαν πλήρη αμερικανική στρατιωτική εξάρτηση, λάφυρα από τον αφγανικό στρατό που παραδόθηκε και από τις μάχες με τους Αμερικανούς. «Να γίνει μάθημα για άλλους εισβολείς και για όλο τον κόσμο, εμείς θέλουμε ειρήνη, ευημερία και ένα αληθινό ισλαμικό σύστημα», είπε ο Μουτζαχίντ υπό τις επευφημίες των πολεμιστών.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε αυτό το βίντεο, που δείχνει Ταλιμπάν να οδηγούν ελικόπτερο Σινούκ πάνω από την Κανταχάρ.

Ο αμερικανικός πόλεμος στο Αφγανιστάν έληξε μετά από μια τεράστια επιχείρηση αποχώρησης. Μέσα σε δύο εβδομάδες απομακρύνθηκαν 123.000 ξένοι υπήκοοι και Αφγανοί. Καθώς και 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Μέχρι την τελευταία στιγμή Αφγανοί πολίτες προσπαθούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για φύγουν από τη χώρα τους και από το καθεστώς των φανατικών ισλαμιστών.

Ο πόλεμος των νατοϊκών με τους Ταλιμπάν φαίνεται πως τελείωσε, όμως αναδύεται η απειλή του Ισλαμικού Κράτους, την ώρα που το Αφγανιστάν βυθίζεται στην ανθρωπιστική κρίση, την οποία καλείται να διαχειριστεί το νέο ισλαμικό καθεστώς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 31/08/2021