Κόσμος

Κραυγή αγωνίας για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

30.08.2021 | 13:20 Eνσωμάτωση

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος για τις γυναίκες στην Καμπούλ αλλά και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ασιατικής χώρας. Κάποιες απευθύνονται σε ξένους δημοσιογράφους ζητώντας να σώσουν τα παιδιά τους. Άλλες, όπως η Παστάνα Ντουράνι, δασκάλα και ακτιβίστρια, απευθύνει έκκληση να μην ξεχαστούν τα κορίτσια του Αφγανιστάν όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν.

Μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση με θύματα τις γυναίκες.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται πως έχουν αλλάξει, πως σέβονται τις γυναίκες και πως θα τους επιτρέψουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Πώς να τους πιστέψεις όμως όταν βλέπεις πως παραμορφώνουν τα γυναικεία πρόσωπα σε δημόσια θέα;

Η Παστάνα Ντουράνι είναι δασκάλα και μόλις οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ κρύφτηκε σε άγνωστη τοποθεσία, όμως δεν θέλησε να κρύψει το πρόσωπό της όταν έδωσε την συνέντευξη.

Λέει πως δεν εμπιστεύεται τους Ταλιμπάν και καλεί τη Δύση να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να βοηθήσει τις γυναίκες.

Η Παστάνα φοβάται πως όταν αποσυρθούν οι κάμερες, οι γυναίκες θα επιστρέψουν στην κόλαση του 2001.

Η απελπισία των γυναικών του Αφγανιστάν είναι τόσο μεγάλη που όσες έχουν επαφή με ξένους δημοσιογράφους τους παρακαλούν να πάρουν το παιδί τους για να το γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

Η Ζαρίφα Γκαφάνι ήταν δήμαρχος στην επαρχία Μεϊντάν- Γουάρντακ και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα της και κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία.

Οι ακραίοι ισλαμιστές πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να υπηρετούν τους άντρες και να μένουν κλεισμένες στο σπίτι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 30/08/2021