Πολιτική

Δημοσκόπηση GPO για «ΤΑ ΝΕΑ» – Θέλουν ανασχηματισμό οι πολίτες

28.08.2021 | 18:19 Eνσωμάτωση

Απώλειες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις φωτιές, αν και διατηρεί, διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σήμα ανασχηματισμού εκπέμπει η δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ. Η ΝΔ διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων, ωστόσο έχει χάσει 2% από τον Ιούνιο χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι κερδίζει κάτι από αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα τα κόμματα στην πρόθεση ψήφου παίρνουν:

ΝΔ: 34,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 24,4%
ΚΙΝΑΛ: 6,4%
ΚΚΕ: 6%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,1%
ΜΕΡΑ25: 3%
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 2%
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: 1,5%
ΑΛΛΟ: 4%
ΑΚΥΡΟ / ΛΕΥΚΟ: 1,5%
ΑΠΟΧΗ: 2,3%
ΔΕΝ ΞΕΡΩ / ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ: 10,3%

Ευθέως οι μισοί από όσους ρωτήθηκαν ζητούν ανασχηματισμό. Το 49,4% απάντησε θετικά και το 35,9% αρνητικά, ενώ πρώτο στο κάδρο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης καθώς το 54,7% θεωρεί πως πρέπει να παραιτηθεί και το 43,2% έχει αντίθετη άποψη.

Η διαχείριση των πρόσφατών πυρκαγιών φαίνεται πως είχε πολιτικό κόστος για τη ΝΔ καθώς σύμφωνα με τη μέτρηση το 31,1% θεωρεί ότι ευθύνονται οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί, το 30,2% οι εμπρησμοί, το 27,8% οι διαχρονικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού και το 9% η κλιματική αλλαγή.

Μάλιστα για πρώτη φορά οι ερωτηθέντες αποδίδουν ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό για κακό συντονισμό καθώς το 58,2% απάντησε σχετικά ΝΑΙ ή ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ και το 40,4% ΟΧΙ ή ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ.

Τσίπρας: Θα κερδίσουμε τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά εκλογές αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα τις κερδίσει σίγουρα και με καθαρή διαφορά όποτε κι αν γίνουν κάνοντας λόγο για υπόγεια και παράτυπη εξουσία που έχει γίνει πολιτική και κοινωνική κανονικότητα.

«Ε, αυτήν την κανονικότητα δεν τη δεχόμαστε, τελεία και παύλα. Δεν θέλουμε να βολευτούμε στην εξουσία για το πω κάπως αλλιώς. Θέλουμε να ξεβολέψουμε όσους στρογγυλοκάθισαν εκεί χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τι εννοεί; Ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κυβερνά;» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας για τις προβλέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έχει πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστεί τη συνταγή της αυταπάτης. «Η δήλωσή του είναι η επιτομή του ολοκληρωτισμού και είναι αδιανόητη για αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοκρατικής χώρας» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη δηλώνει στο «ΒΗΜΑ» η Φώφη Γεννηματά.

«Εγγυώμαι και την προοδευτική ιδεολογική ταυτότητα και την πολιτική αυτονομία της παράταξης με στόχο μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, στάση που δεν προεξοφλεί ούτε υπονοεί γαλάζιες ή κόκκινες συνεργασίες» υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά.

Για τις ευθύνες στη διαχείριση των πυρκαγιών ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα αποδοθούν στην ώρα τους. Αν όντως αυτό συμβεί την ερχόμενη εβδομάδα, προς το παρόν μόνο ο ίδιος το ξέρει.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/08/2021