Ελλάδα

Βαρθολομαίος – Υφιστάμεθα όλες τις συνέπειες των διωγμών

28.08.2021 | 21:04 Eνσωμάτωση

Για τις τεράστιες ευθύνες τις αγωνίες, το άγχος αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει το αξίωμα του, μίλησε στο MEGA και τον Ανδρέα Ρομπόπουλο σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος στη συνέντευξη που έγινε στον αύλειο χώρο της πατρικής οικίας του στην Ίμβρο, μίλησε και για τις συνέπειες των διωγμών που υπέστησαν οι Έλληνες της Πόλης το 1955 και το 1964.

«Δεν είναι εύκολο το έργον, υπάρχουν πολλές δυσκολίες, πολλές προκλήσεις, πολύ αλάλητοι στεναγμοί. Ο κόσμος βλέπει τη δόξα του πατριαρχικού αξιώματος, ίσως και οι αδελφοί ιεράρχες, οι οποίοι θα ήθελαν να με διαδεχθούν, βλέπουν κυρίως αυτήν την όψη του πράγματος, την δόξα, την τιμή, το να είσαι Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι μικρό πράγμα, αλλά υπάρχουν από την άλλη πλευρά, η άλλη όψις του νομίσματος είναι οι ευθύνες, οι αγωνίες, το άγχος, πώς θα μπορέσει κανείς να ανταποκριθεί στις αμέτρητες υποχρεώσεις αυτού του μεγίστου για την Ορθοδοξία αξιώματος» τόνισε ο οικουμενικός πατριάρχης μιλώντας στο MEGA.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την εκλογή του κ.κ Βαρθολομαίου στον οικουμενικό θρόνο.

«Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά να γίνουν, δεν μπορώ ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος να ισχυριστούμε ότι όλα έγιναν τέλεια και όσα έπρεπε να γίνουν έγιναν σε αυτά τα 30 χρόνια, αυτό θα είναι βλασφημία να το πει κανείς και θα είναι ανόητος, υπερβολή» σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς υφιστάμεθα όλες τις συνέπειες των διωγμών -γιατί να μην το πω- των αδικιών -επί το επιεικέστερο- που έγιναν εις βάρος της ομογενείας και οδήγησαν εις την φυγήν, εις την αναχώρηση των ομογενών. Άλλοτε ήταν τα Σεπτεμβριανά γεγονότα του ’55, ήταν το ’64 οι απελάσεις των Ελλήνων υπηκόων».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/08/2021