Τμήματα των ΑΕΙ στα οποία οι βάσεις ανέβηκαν πολύ φέτος θα εμφανίσουν το φαινόμενο των μόνο 2 η 3 φοιτητών και φοιτητριών.
Εκπλήξεις, ανατροπές, μεγάλη άνοδο χιλιάδων μορίων σε τμήματα τηw ανώτατης εκπαίδευση της χώρας αλλά και στο …βάθος «σχέδιο Αθηνα Νο2» καθως τμήματα των ΑΕΙ στα οποία οι βάσεις ανέβηκαν πολύ φέτος θα εμφανίσουν το φαινόμενο των μόνο 2 η 3 εισακτέων, ενω 29 τμήματα έχουν εως 30 εισακτέους. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, το 2021 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 92.090 υποψήφιοι και εισάγονται 65.536 υποψήφιοι – 56.942 σε ΑΕΙ και 8.594 σε δημόσια ΙΕΚ (μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά).
Το Σεπτέμβριο μάλιστα θα υπάρχει η δυνατότητα προσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ. Ακόμη:
Το 2020 συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 94.928 υποψήφιοι και εισήχθησαν 73.560.
Σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368).
Με την φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν εισάγονται φέτος στα ΑΕΙ υποψήφιοι με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και 5,5 στα 20 για τα Επαγγελματικά (ΕΠΑΛ), ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.
Φέτος έχουμε χαμηλές επιδόσεις έως 7.000 μόρια σε πάνω από 25.000 υποψήφιους
Το 95,98% των υποψηφίων των ΓΕΛ που ξεπέρασαν την ΕΒΕ και υπέβαλαν μηχανογραφικό, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολές/Τμήματα ΑΕΙ.
29 Σχολές ή Τμήματα θα έχουν μέχρι 30 εισακτέους. Τους επόμενους μήνες οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην αναδιαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών. Τα αποτελέσματα της
Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ένα από τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν, μαζί με τις προτάσεις των ΑΕΙ για τον εξορθολογισμό τους καθώς και τις προτάσεις της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης σε συνάρτηση πάντοτε με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας
Πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν προγράμματα σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους.
Για την αναβάθμιση συνολικά της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Πρότυπα ΕΠΑΛ, θεματικά/πειραματικά ΙΕΚ, ψηφιακός μετασχηματισμός) έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 400 εκ. ευρώαπό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους.
Όλες οι βάσεις και οι λεπτομέρειες των ανακοινώσεων παρατίθενται ΕΔΩ.
Σημειώνεται πως από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνονται επιπλέον πληροφορίες για τις διαδικασίες επιλογής τόσο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, όσο και για την εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.