Κόσμος

Αφγανιστάν – Συνεχίζονται οι πτήσεις από το αεροδρομιο της Καμπούλ – Φόβοι για νέα χτυπήματα

27.08.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Παρά τις βομβιστικές επιθέσεις έξω από το αεροδρόμιο, συνεχίστηκαν οι πτήσεις με τις οποίες φυγαδεύονται χιλιάδες άνθρωποι από την Καμπούλ.

Ειδικότερα, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται και σήμερα έξω από το αεροδρόμιο. Στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκαν βίντεο όπως αυτό που δείχνει ότι παρά το λουτρό αίματος, η απόγνωση και ο τρόμος οδηγεί πάλι τον κόσμο μπροστά στις πύλες και στα τείχη του αεροδρομίου, όπου έχουν ενισχυθεί και άλλο τα μέτρα ασφαλείας

Οι επιθέσεις σταμάτησαν για λίγες ώρες τις πτήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν όμως το βράδυ και σήμερα το πρωί. Πάνω από 100.000 είναι πλέον οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες με τη νατοϊκή επιχείρηση.

Τη νύχτα ακούστηκε τρίτη ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα, οι Ταλιμπάν είπαν ότι ήταν μια ελεγχόμενη έκρηξη, ότι οι Αμερικανοί κατέστρεψαν πυρομαχικά ενόψει της αποχώρησης τους. Παντού στην πόλη υπάρχουν μπλόκα των Ταλιμπάν, ενώ έρχονται πληροφορίες για κύμα τρομοκρατίας και φόβου για την επόμενη ημέρα καθώς είναι διάχυτη η εντύπωση ότι θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα. Οι Ταλιμπάν λένε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν φύγουν όλοι οι ξένοι στρατιώτες, και θα σταματήσουν οι επιθέσεις, όμως το Ισλαμικό Κράτος είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος και όπως είδαμε τους κατηγορεί ότι βοηθούν τους Αμερικανούς να φυγαδεύουν τους κατασκόπους τους.

Βούρκωσε ο Μπάιντερ στο διάγγελμα

Ο Τζο Μπάιντεν βούρκωσε όταν είπε ότι καταλαβαίνει την αίσθηση της απώλειας και το θρήνο των Αμερικανών που έχασαν τους δικούς τους, γιατί και εκείνος έχασε το γιο του τον Μπο που υπηρέτησε στο Κόσοβο και στο Ιράκ και όταν επέστρεψε διαγνώστηκε με καρκίνο του εγκεφάλου.

Καταλαβαίνω αυτή την αίσθηση της μαύρης τρύπας στο στήθος, σας συμπονώ από τα βάθη της καρδιάς μου είπε. Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την πορεία της επιχείρησης και απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις υπενθύμισε ότι ο Τράμπ- που τώρα αξιώνει την παραίτησή του – ήταν εκείνος που έκανε τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Αλλά, πρόσθεσε ο Μπάιντεν, πρέπει να φύγουμε από το Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/08/2021