Υγεία

Κορωνοϊός – Σήμα κινδύνου από την Παπαευαγγέλου – Αυξάνονται οι θάνατοι

26.08.2021 | 20:45 Eνσωμάτωση

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα. Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά τετραψήφια και οι διασωληνωμένοι τριψήφιοι.

Την ίδια ώρα, αυξημένος είναι και ο αριθμός των νεκρών. Μόνο σήμερα επιβεβαιώθηκαν 3.538 νέες μολύνσεις, 28 πολίτες εξέπνευσαν και 336 είναι όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και στο πως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στα νησιά, το οποίο μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα και στις πόλεις, με την επιστροφή των εκδρομέων. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Παρατηρείται αυξημένος δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά. Αναμένουμε με την επιστροφή των εκδρομέων το φορτίο να μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό, ζήτησε από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να υποβάλλονται σε τεστ και να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα για τουλάχιστον επτά ημέρες μετά. «Κάνω έκκληση για διαγνωστικό έλεγχο πριν την επιστροφή», είπε και συνέστησε να είναι προσεκτικοί στην εργασία, στο σπίτι και να μην συναντιούνται με ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ασθενείς όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Παράλληλα, η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν να αφορούν και πάλι ανθρώπους μεγαλύτερη ηλικίας. «Είναι σημαντικό να μειωθεί η διασπορά στα άτομα αυτά», υπογράμμισε. «Ο αριθμός των νοσηλειών έχει αυξηθεί 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 2.500 νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το 45% είναι άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών, και γι’ αυτό είναι λογικό να παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ», εξήγησε η ίδια.

Ακόμη, τόνισε πως οι ασθενείς είναι κυρίως ανεμβολίαστοι και απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο να το κάνουν καθώς η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον στη χώρα και είναι βέβαιο πως θα κολλήσουν. «Κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 31 πολίτες την ημέρα», πρόσθεσε και ζήτησε και από τους γονείς να σπεύσουν να εμβολιάσουν τους εφήβους ενόψει του ανοίγματος των σχολείων.

Στη συνέχεις εξέφρασε την ελπίδα της πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι διαφορετικός. «Προσδοκούμε ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός. Έχουμε τα τεστ, τα εμβόλια και τα μέτρα. Θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις συνήθειές μας και τα παιδιά στα σχολεία», σχολίασε σχετικά.

Έκκληση από τον Μαγιορκίνη στους νέους να εμβολιαστούν

Την ανησυχία του για την πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας λόγω των ασθενών με κορωνοϊό εξέφρασε στη σημερινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει σε σταθερά επίπεδα, όμως αυξάνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Επίσης, και οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση 54%. «Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας αυξήθηκε κατά 16%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 αυξήθηκε σε περισσότερες από 250 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1», υπογράμμισε.

Η μετάδοση του ιού από το Φθινόπωρο θα αυξηθεί σημαντικά

Στη συνέχεια ο καθηγητής χτύπησε «καμπανάκι» για τους επόμενους μήνες τονίζοντας πως η πτώση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού. «Καθώς η θερμοκρασία θα μειώνεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου και προς τα μέσα Οκτωβρίου, θα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και αναμένεται πως η μετάδοση του ιού εκείνη την περίοδο θα αυξηθεί σημαντικά. Έχουμε ένα με ενάμισι μήνα για να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την αναμενόμενη αύξηση της μεταδοτικότητας ενόψει του χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν καθώς είναι αυτοί που μεταδίδουν τη νόσου χωρίς να το θέλουν. «Θα κάνω έκκληση για ακόμη μια φορά στους νέους: να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό σήμερα. Οι νέοι είναι φυσιολογικό να έχουν πολλές επαφές, να είναι δραστήριο, και έτσι, χωρίς να το θέλουν, αποτελούν το επίκεντρο μετάδοσης της επιδημίας. Και το τονίζω: χωρίς να το θέλουν. Κάθε νέος ηλικίας 18-40 ετών μεταδίδει τη νόσο σε δύο με τρεις φορές περισσότερα άτομα σε σχέση με τις άλλες ηλικίες. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης, χωρίς τον εμβολιασμό των νέων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Κοντοζαμάνης – Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα δώσουν πίσω χρήματα

Τραβάει το σχοινί η κυβέρνηση και επιμένει στην αρχική της θέση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και φαρμακοποιών. Όπως τόνισε στη σημερινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο νόμος αναστολής θα εφαρμοστεί και όσοι γιατροί δεν έχουν κάνει το εμβόλιο από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αργία. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι θα δώσουν πίσω τον μισθό τους αναλογικά με τις ημέρες που θα απουσιάζουν.

«Πράγματι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα προπληρώνονται τον μήνα της εργασίας τους και όσοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα αναζητηθούν τα ποσά αυτά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, δηλαδή, θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα ανάλογα με τις ημέρες που θα λείπουν από την εργασία τους. Ο νόμος το προβλέπει και ο νόμος θα εφαρμοστεί» είπε αρχικά.

Πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού

Αναφορικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, σημείωσε ότι υπάρχουν έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια. «Υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες», εξήγησε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών και φαρμακοποιών, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ανήκουν στην κατηγορία των υγειονομικών και άρα θα υπάρξουν κυρώσεις διότι οφείλουν να κάνουν το εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/08/2021