Κόσμος

Αφγανιστάν – Υπ’ αριθμόν 1 απειλή το παρακλάδι του ISIS

26.08.2021 | 20:40 Eνσωμάτωση

Ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το σημερινό μακελειό στη Καμπούλ. Στρατιωτικοί αναλυτές και μυστικές υπηρεσίες έχουν στραμμένη αυτές τις μέρες την προσοχή τους στο τμήμα του ISIS που δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν, φοβούμενοι ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις.

Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά το παρακλάδι του που υπάρχει από το 2015 στον Αφγανιστάν αποτελεί μια σημαντική απειλή, λένε δυτικοί αναλυτές.

«Θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο κάποιο από τα αεροπλάνα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία» σημείωσε ο συγγραφέας και αναλυτής Κόλιν Κλαρκ.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, όπως αποκαλείται, έχει χιλιάδες μαχητές, ανάμεσα τους έφηβοι και παιδιά, είναι αντίπαλος των Ταλιμπάν, θα μπορούσε να χτυπήσει ακόμα και με βομβιστική επίθεσης αυτοκτονίας, στρατιώτες και αμάχους σε κάποια από τις ασφυκτικά γεμάτες από κόσμο πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Το μήνυμά μας στους άπιστους στο Αφγανιστάν και σε όλο τον κόσμο είναι ότι θα τους χτυπήσουμε μέσα στις πόλεις και στα χωριά τους» αναφέρεται σε προπαγανδιστικό βίντεο του ISIS.

Από το 2016 κάνουν βομβιστικές επιθέσεις και μέσα στην πρωτεύουσα. Έχουν ανατινάξει μαιευτικές κλινικές και σχολεία. Μια από τις χειρότερες επιθέσεις τους ήταν τον περασμένο Μάιο όταν χτύπησαν με βόμβες σχολείο για κορίτσια στην Καμπούλ, σκότωσαν 68 και τραυμάτισαν πάνω από 160 ανθρώπους, ανάμεσα τους πολλές μαθήτριες.

«Πολλοί από αυτούς είναι πρώην Ταλιμπάν που έβαλαν τα διακριτικά του ISIS για να γίνουν ακόμα χειρότεροι. Οι Ταλιμπάν τους πολεμούν, υπάρχουν και τοπικές αντιπαλότητες» εξήγησε ο αναλυτής Πίτερ Μπέργκεν.

Κάθε πλευρά διεκδικεί για τον εαυτό της την αυθεντική ερμηνεία του Κορανίου και του ιερού πολέμου

«Έχουν ιδεολογικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαφορές. Ο ISIS δεν πιστεύει σε πολιτική ατζέντα, πιστεύουν ότι μόνο ο θεός πρέπει να κυβερνά. Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό εμιράτο, αλλά για τον ISIS αυτό δεν αρκεί. Είναι πιο σκληροπυρηνικοί» συμπλήρωσε ο κ. Κλαρκ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/08/2021