Πολιτική

Φωτιές στην Εύβοια – Αναδίπλωση του «γαλάζιου» περιφερειάρχη μετά τον σάλο – Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

25.08.2021 | 13:10 Eνσωμάτωση

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή τοποθέτηση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Εύβοια.

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης άφησε σαφείς αιχμές κατά των συναρμόδιων υπουργών για συνεργασία με τις τοπικές αρχές μόνο όταν ήταν μπροστά οι κάμερες.

«Για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο» πρόσθεσε.

Απαντήσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν περιμένουμε απαντήσεις ούτε από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, που δήλωνε ότι δεν γνωρίζει την πορεία της πυρκαγιάς γιατί βρίσκεται σε άλλο μέτωπο, ούτε από τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Απαντώντας στον κ. Ηλιόπουλο ο κ. Σπανός έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του και σημείωσε ότι στις επίμαχες δηλώσεις του επικαλέστηκε μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών.

«Άλλο πράγμα οι ελλείψεις και τα λάθη που επισημάναμε και άλλο πράγμα οι θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν με το παραμικρό και μας κάνουν μόνο κακό. Επειδή έχω μάθει να μιλάω μόνο τη γλώσσα της αλήθειας και αυτή χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Παρακαλώ, αφήστε μας έξω από τα πολιτικά παίγνια, να δουλέψουμε για να ξαναστήσουμε τον τόπο μας», κατέληξε.

Για επιλεκτική επίκληση των δηλώσεων του κ. Σπανού και συνωμοσιολογία κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση. «Ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια απέναντι στις θεωρίες συνομωσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπίμως η τοποθέτηση του αποκρύπτεται».

Σκυτάλη στις καταγγελίες εγκατάλειψης την ώρα της μάχης με τα πύρινα μέτωπα πήρε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/08/2021