Κόσμος

Αφγανιστάν – Στενεύουν τα περιθώρια διαφυγής από την Καμπούλ

25.08.2021 | 13:28 Eνσωμάτωση

Βουτηγμένοι στην τάφρο της απόγνωσης χιλιάδες Αφγανοί παλεύουν να σωθούν από τους Ταλιμπάν. Μέσα σε μολυσμένα νερά, σκουπίδια και τρόμο σηκώνουν μικρά παιδιά για να περάσουν το τείχος για την ελευθερία.

Βουτηγμένοι μέχρι τη μέση στα νερά κραδαίνουν έγγραφα, ικετεύουν τους στρατιώτες να τους αφήσουν να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι το επόμενο μπλόκο ελέγχου.

Σε άλλη πλευρά του αεροδρομίου, κάμερα από την στολή Ισπανού στρατιώτη δείχνει τις προσπάθειες νατοϊκών δυνάμεων να ανοίξουν πύλες προκειμένου να μπουν κά;ποιοι από τους ανθρώπους που συνωστίζονται για ημέρες.

Οι Ταλιμπάν εχθές ξεκαθάρισαν σε όλους τους Αφγανούς πολίτες πως απαγορεύεται και να πλησιάζουν στο αεροδρόμιο. Κανένας δεν φεύγει πλέον από την χώρα.

«Οι Αφγανοί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον δρόμο προς το αεροδρόμιο, μόνο οι ξένοι πολίτες, για τους πολίτες του Αφγανιστάν είναι κλειστός», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Ο ανθρώπινος πόνος δεν τελειώνει ούτε για εκείνους που καταφέρνουν να φτάσουν ένα βήμα από τα αεροπλάνα. Αυτή η νεαρή κοπέλα δακρυσμένη μιλά με ένταση στο τηλέφωνο. Περνώντας τον έλεγχο από τις αμερικανικές δυνάμεις στο μπλόκο του αεροδρομίου, εκείνη και η αδελφή της χωρίστηκαν από τον μικρότερο αδελφό τους. Παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών στρατιωτών να φέρουν μέσα στο αεροδρόμιο το νεαρό άνδρα, στο αεροπλάνο της σωτηρίας δεν μπήκαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο μικρός αδελφός έμεινε πίσω.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν πυρετωδώς να εκκενώνουν ανθρώπους από την Καμπούλ. Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε σε φίλους και συμμάχους πως η προθεσμία παραμένει η 31η Αυγούστου και πως οι Ταλιμπάν συνεργάζονται.

«Όσο συντομότερα τελειώσουμε τόσο καλύτερα. Κάθε ημέρα επιχειρήσεων βάζει σε κίνδυνο τις δυνάμεις μας. Αλλά η ολοκλήρωση της επιχείρησης στις 31 Αυγούστου βασίζεται στη συνέχιση της συνεργασίας των Ταλιμπάν δίνοντας πρόσβαση στο αεροδρόμιο σε όσους μεταφέρουμε τώρα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ώρα που η εκκένωση πολιτών συνεχίζεται αμερικανικά μέσα σημειώνουν πως για να επιτευχθεί με ασφάλεια ο στόχος της πλήρους και ασφαλούς αμερικανικής αποχώρησης από την Καμπούλ, ξεκίνησε ήδη η σταδιακή απόσυρση, μέρος των 5.800 στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/08/2021