Υγεία

Εμβόλια – Όλες οι απαντήσεις για την προστασία τους – Καθηγητής Φαρμακολογίας στο MEGA

25.08.2021 | 17:09 Eνσωμάτωση

Στο «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος Καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με αναζωπύρωση της πανδημίας από τα τέλη του Ιουνίου, που αποδίδεται στη Δέλτα, ακόμη πιο μολυσματική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού.

«Βρίσκεται στη χειρότερη φάση της γιατί έχει σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων και με το στέλεχος Δέλτα που είναι πολύ πιο μεταδοτιό πολλοί από αυτούς θα νοσήσουν», ανέφερε σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ισραήλ.

«Αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρίτη δόση για να αποφύγουν τη μόλυνση γιατί όταν υπάρχει τόσο ιικό φορτίο στην κοινότητα από τους ανεμβολίαστους μοιραία αυτό θα περάσει και σε κάποιους εμβολιασμένους. Να περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση κι ακόμα και η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο μαζί με την πειθώ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί μολύνονται άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, ανέφερε: «Το στέλεχος Δέλτα έχει κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τον ιό να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα με μεγαλύτερη ευκολία, έχουμε 10πλάσια φορτια μετά την έκθεση στον ιό, ακόμα και σε κάποιους εμβολιασμένους είναι τόσο μεγάλο το φορτίο που καταφέρνει να περάσει το τείχος των αντισωμάτων. Οι αμυντικές γραμμές όμως εμποδίζουν την σοβαρή νόσο στους περισσότερους.»

Αναφορικά στην χορήγηση της τρίτης δόσης σημείωσε: «Είναι νωρίς για την 3η δόση. Πιθανό να πάνε εκεί τα πράγματα. Σε αρκετές δυτικές χώρες πάνε εκεί. Δεν θα με ξάφνιαζε αν τους επόμενους μήνες να πάμε σε μια απόφαση όλα τα άτομα άνω των 30 να κάνουν την τρίτη δόση αν θέλουν μετά τους 8 μήνες».

«Όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna που του δίνουν ακόμα και υψηλότερα από της Pfizer, με την Jonshon πιθανό να είναι στο επίπεδο της AstraZeneca. Η τρίτη δόση λογικά θα είναι με mRNA εμβόλιο»

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/08/2021