Ελλάδα

Νέα μέτρα – Βήμα – βήμα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

24.08.2021 | 16:55 Eνσωμάτωση

«Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε, ή μένουμε έξω από αυτό.»

Ένα τείχος υψώνεται πλέον ανάμεσα τους εμβολιασμένους από τους ανεμβολίαστους όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας νέα μέτρα για παιδεία, διασκέδαση και εργασία.

Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πλέον ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Από 13 Σεπτεμβρίου έρχεται η μεγάλη αλλαγή σε εργασιακούς χώρους και φέρει το κωδικό: rapid test.

Όλοι ανεξαιρέτως οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να πληρώνουν για ένα rapid την εβδομάδα, με κόστος τα 10 ευρώ.

Ειδικά οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, και τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να πληρώνουν για 2 test την εβδομάδα.

Δωρεάν self test θα έχουν δικαίωμα να προμηθεύονται μόνο οι μαθητές και μάλιστα 2 την εβδομάδα.

Μεγάλη αλλαγή για την καθημερινότητα η επιστροφή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, για ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους.

Επιστρέφει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Πόρτα στους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου, και σε διασκέδαση σε κλειστούς χώρους και γήπεδα αφού θα μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι νόσησαν.

Τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά είπε ο Υπουργός που τόνισε πως το 90% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ covid δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό σε αυτό το κύμα δεν θα υπάρξει το φαινόμενο να μετατρέπονται ολόκληρα νοσοκοεμία σε νοσοκομία covid.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς – Πώς θα λειτουργούν τα ιατρεία και τα φαρμακεία;

Από 1η Σεπτεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί για να μη βγουν σε αναστολή εργασίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα νοσοκομεία. Πηγές του Υπ. Υγείας αναφέρουν ότι υπάρχει σχέδιο και άμεση αντικατάσταση αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αν τα πράγματα ζορίσουν περισσότερο, χειρουργεία που δεν είναι επείγοντα θα καθυστερούν ακόμα περισσότερο. Μέχρι 1η Σεπτεμβρίου ο εργαζόμενος μπορεί να έχει κάνει και την 1η δόση γιατί είναι δείγμα ότι θα ακολουθήσει και η δεύτερη και έτσι δεν τίθεται σε αυτή την περίπτωση αναστολής εργασίας.

Αναφορικά στα φαρμακεία και τους ιδιώτες γιατρούς, ισχύει το ίδιο με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Αν δεν προχωρήσουν σε εμβολιασμό, τότε σε περίπτωση ελέγχου θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις.

Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ πλέον στην κατηγορία του υποχρεωτικού εμβολιασμού εντάσσονται και οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, σημείωσε ότι οι περισσότεροι φαρμακοποιοί έχουν εμβολιαστεί.

«Από εκεί και πέρα μένει να δούμε κάποιες διευκρινήσεις που έχουν να κάνουν με τα πρόστιμα. Ποιος θα τα επιβάλει, πώς θα γίνεται η διαδικασία».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες που ακόμη δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.
«Αυτοί που δεν πείθονται δεν είναι πάντα οι φταίχτες αλλά και αυτοί που δεν μπορούν να πείσουν», επισήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 24/08/2021