Πολιτική

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν στο επίκεντρο της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

23.08.2021 | 00:00 Eνσωμάτωση

Ο Νίκος Δένδιας, από τα Ιεροσόλυμα όπου συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, άφησε σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πάντως αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

Ο Νίκος Δένδιας βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» την Άγκυρα μιλώντας για εκείνες τις φωνές στην ευρύτερη περιοχή που διατηρούν επαφές με τους Ταλιμπάν…

«Χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία, στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ασύμμετρη επιθετικότητα, πόλεμο δι’ αντιπροσώπων και φυσικά μερικές φορές εργαλειοποιούν τη μετανάστευση κάτι που δεν είναι αποδεκτό».

Το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών ήταν σαφές… «Η κοινή μας προσπάθεια είναι ώστε αυτές οι προσπάθειες να μην πετύχουν ποτέ».

Πρόκειται για δηλώσεις που έρχονται σε συνέχεια της άμεσης αντίδρασης της Αθήνας να καταστήσει σαφές ότι θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για τη φύλαξη των συνόρων.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των τριών υπουργών μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μπένετ στο Ισραήλ. Η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία, την κλιματική αλλαγή και στην καταπολέμηση της πανδημίας ήταν επίσης στην κορυφή της ατζέντας.

«Έχω εμβολιαστεί τρεις φορές.. Κάναμε ήδη την ενισχυτική δόση»

Συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Στη δημοσιότητα βίντεο με την σύλληψη Αφγανών προσφύγων έδωσε η Τουρκία 

Σε διπλό ταμπλό παίζει η Τουρκία με το χαρτί του μεταναστευτικού να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Ρωσία. Χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με την Αγκελα Μερκελ, και έθεσε εμμέσως πλην σαφώς το θέμα προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και ανταλλάγματα… σε μια κίνηση δημιουργίας κλίματος η Τουρκία έδωσε την δημοσιότητα βίντεο με την σύλληψη Αφγανών προσφύγων στα σύνορα με το Ιράν…

Με εμπορικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν οι ΗΠΑ όσους απομακρύνονται από τη χώρα

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Υπ. Άμυνας διέταξε έξι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν επιβατικά αεροσκάφη ώστε να συνδράμουν στην στρατιωτική επιχείρηση.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εμφάνιση τρομοκρατικών στοιχείων και το βασικό ερώτημα είναι αν θα αλλάξει ο χαρακτήρας της αποστολής ή θα δούμε επέκταση της παρουσίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και εκτός του αεροδρομίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/08/2021