Κόσμος

Αφγανιστάν – Βρετανοί κομάντος έσωσαν εγκλωβισμένους συναδέλφους τους με μυστική επιχείρηση

23.08.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Πριν από λίγες ώρες ο Βρετανικός τύπος αποκάλυψε ότι Άγγλοι κομάντος της επίλεκτης ομάδας SAS πραγματοποίησαν μυστική επιχείρηση με ειδικό μεταγωγικό προκειμένου να σώσουν συναδέλφους τους που είχαν εγκλωβιστεί από Ταλιμπαν σε έρημο Νότια της επαρχίας Κανταχάρ.

Η ριψοκίνδυνη επιχείρηση της επίλεκτης δύναμης SAS έγινε τη νύχτα της περασμένης Τετάρτης, πίσω από τις εχθρικές γραμμές, και αποκαλύφθηκε σήμερα από το βρετανικό Τύπο.

Αποστολή των κομμάντος ήταν να σώσουν 20 συναδέλφους τους που είχαν εγκλωβιστεί από τους Ταλιμπάν σε μια έρημο της επαρχίας Κανταχάρ, μετά την κατάληψη του αεροδρομίου της περιοχής.

Μεταγωγικό αεροπλάνο τύπου Ηρακλής προσγειώθηκε στην έρημο μέσα στη νύχτα και παρέλαβε τους κομάντος. Δεν αναφέρθηκε ανταλλαγή πυρών με τους Ταλιμπάν.

«Πρώτα θα φύγουν οι Αμερικανοί, μετά θα φτιάξουμε κυβέρνηση», λένε οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν διεμήνυσαν ότι ότι αν δε φύγει και ο τελευταίος στρατιώτης της κατοχικής δύναμης, δεν θα ανακοινώσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Στην Καμπούλ βρίσκεται ήδη ο πολιτικός ηγέτης τους ο μουλάς Μπαραντάρ, ο άνθρωπος που υπέγραψε πέρυσι τη συμφωνία για την αποχώρηση των Αμερικανών και είναι παλιός γνώριμός τους ( είχαν παρέμβει γιθα να απελευθερωθεί από τους Πακιστανούς).

Τώρα οι Ταλιμπάν διαπραγματεύονται με πολέμαρχους και φυλάρχους για το σχηματισμό μιας όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης- ο πρώην αντιπρόεδρος Σαλέχ και ο γιος του πολέμαρχου Μασούντ έχουν οχυρωθεί στην απόρθητη κοιλάδα του Παντσίρ, λένε ότι θέλουν και αυτοί να μπουν στο παζάρι ενώ απειλούν με αντάρτικο.

Συνομιλητές των Ταλιμπάν είναι επίσης οι Ρώσοι, Κινέζοι, το Πακιστάν αλλά και το Ιράν που ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τις εξαγωγές πετρελαίου και βενζίνης στο Αφγανιστάν, μετά από αίτημα των Ταλιμπάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/08/2021