Κόσμος

Αφγανιστάν – Στα ύψη οι τιμές βασικών αγαθών – Γολγοθάς για γυναίκες & παιδιά

23.08.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά το αιματηρό επεισόδιο που έγινε τα ξημερώματα και κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και των Αφγανών συμμάχων τους, οι οποίοι συμμετέχουν στην φρούρηση των εγκαταστάσεων.

Το χάος και η ένταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έφεραν και την πρώτη ανταλλαγή πυρών. Ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε άνδρα των δυνάμεων του Αφγανικού στρατού που βοηθά τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Πύλη του αεροδρομίου.

Τα πυρά ανταπέδωσαν άνδρες των δυνάμεων του Αφγανιστάν προς έναν χώρο όμως στον οποίο βρίσκονται Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες. Οι Αμερικανοί, πιστεύοντας ότι δέχονται επίθεση, άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τουλάχιστον 4 Αφγανούς συμμάχους τους.

Φρίκη για γυναίκες & παιδιά

Την απόλυτη φρίκη εξακολουθούν να βιώνουν γυναίκες και μικρά παιδιά που κατά χιλιάδες συρρέουν στο διεθνές αεροδρόμιο επιχειρώντας απεγνωσμένα να ξεφύγουν από την κόλαση.

Μόνη βοήθεια από τις δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών που βρίσκονται στα σημεία ελέγχου, λίγες σταγόνες δροσιάς.

Στα μπλόκα έξω από το αεροδρόμιο, δυνάμεις των Ταλιμπάν προσπαθούν με λόγια αλλά και όπλα να πείσουν τους τρομαγμένους Αφγανούς να μη φύγουν από τη χώρα, αλλά να παραμείνουν υπό τη εξουσία τους.

Παζάρι & πιέσεις προς τις ΗΠΑ από τους Ταλιμπάν

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και άλλες νατοϊκές χώρες να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εκκενώσουν το σύνολο των πολιτών αλλά και των συνεργατών τους, οι Αμερικανοί λένε ότι αν χρειαστεί θα παρατείνουν την επιχείρηση και μετά τις 31 Αυγούστου, που εκπνέει η συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Όμως οι Ταλιμπάν σήμερα δήλωσαν πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί απειλώντας με αντίποινα.

«Εάν παρατείνουν την επιχείρηση εκκένωσης είναι σαν να παρατείνουν την κατοχή της χώρας, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος. Νομίζω πως θα βλάψει τις σχέσεις μας και θα δημιουργήσει κλίμα δυσπιστίας ανάμεσα μας».

Στα οδοφράγματα του αεροδρομίου, οι νατοϊκοί στρατιώτες αναγκάζονται να συνεργαστούν με εκείνους που πολεμούσαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Ακρίβεια & κλειστές τράπεζες στην Καμπούλ

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, τράπεζες και καταστήματα παραμένουν κλειστά, την ώρα που οι τιμές σε βασικά είδη και τρόφιμα ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Στους δρόμους, κυρίως άνδρες και ελάχιστες γυναίκες καλυμμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Αφθονία υπάρχει πάντως σε σημαίες των Ταλιμπάν που διακινούνται σε κάθε σημείο της πρωτεύουσας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 23/08/2021