Ελλάδα

Φωτιά σε Κερατέα και Βίλια – Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν σκληρή μάχη με τις πύρινες φλόγες

17.08.2021 | 13:13 Eνσωμάτωση

Μάχη μέρα νύχτα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές και οι κάτοικοι στα μέτωπα της φωτιάς στα Βίλια. Οι ισχυρές χερσαίες δυνάμεις προσπάθησαν να περιορίσουν τα μέτωπα, ενώ και τα εναέρια μέσα δεν σταμάτησαν τους ανεφοδιασμούς. Οι κάτοικοι προστάτεψαν τις περιουσίες τους με ό,τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους, με κλαδιά και λάστιχα. Πολλές οι καταγγελίες των κατοίκων για προληπτικές ενέργειες που δεν έγιναν. Ενώ πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν αιχμές για εμπρησμούς.

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στα Βίλια Αττικής στο όρος Πατέρα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Η αγωνία των κατοίκων ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους…

Η νύχτα που πέρασε ήταν εφιαλτική για τους κατοίκους της περιοχής καθώς η φωτιά συνέχιζε όλο το βράδυ το καταστροφικό της έργο καίγοντας σε δύσβατο σημείο, όπου είναι δύσκολο να να επιχειρήσουν εναέριες δυνάμεις….

Στις 6 το πρωί εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί: Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα.

Ταυτόχρονα εκκενώθηκε και γηροκομείο. 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

«Μαίνεται το μέτωπο»

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο Mega, επισήμανε ότι η κατάσταση στα Βίλια είναι πολύ δύσκολη και το μέτωπο ανεξέλεγκτο.

«Θα φανεί εάν είναι εμπρησμός ή όχι. Οι πυρκαγιές έπεσαν μαζί και είναι περιοχές που έχουν δάσος. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, σίγουρα», δήλωσε.

Το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στα Βίλια είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο.

«Ο κόσμος υπακούει στις εντολές. Χτες το βράδυ στο δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσιπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους».

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στη Κερατέα καθώς η φωτιά παραμένει χωρίς ενεργό μέτωπο ωστόσο ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην Κερατέα, το μεσημέρι της Τρίτης, η εικόνα είναι βελτιωμένη, δεν υπάρχει κάποια αναζοπύρωση αλλά οι αρχές μένουν σε επιφυλακή.  Η φωτιά έχει κάψει ολόκληρη την πλαγιά και ένα σπίτι που βρίσκεται στην αρχή του οικισμού Συντερίνα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/08/2021