Κόσμος

Στα χέρια των Ταλιμπάν από σήμερα η Καμπούλ

15.08.2021 | 20:20 Eνσωμάτωση

Οι ακραίοι ισλαμιστές καταλαμβάνοντας τη μία πόλη μετά την άλλη κατόρθωσαν μέσα σε μερικές ώρες να μπουν στην πρωτεύουσα. Η εξουσία τους παραδόθηκε χωρίς την παραμικρή αντίσταση ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να κλείσουν τις πρεσβείες.

Τα ελικόπτερα απομακρύνουν το προσωπικό των πρεσβειών από την Καμπούλ..

Μέσα σε 72 ωρες θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει η απομάκρυνση των πρεσβειών της Βρετανίας και της Γερμανίας.

Λίγη ώρα αργότερα οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και οι εκπρόσωποι τους μιλούν για ομαλή μετάβαση εξουσίας.

«Η ασφάλεια της πόλης έχει εξασφαλιστεί. Δε θα υπάρχει καμία επίθεση στην πόλη. Έχουμε παραδώσει την εξουσία σε μία τρίτη δύναμη. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την πόλη» ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών.

Η εικόνα όμως είναι τελείως διαφορετική… Στους δρόμους επικρατεί πανικός, πολίτες πετούν πέτρες στους κυβερνητικούς που φεύγουν σαν κυνηγημένοι, ουρές σχηματίζονται στα σύνορα με το Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν σε μία επίδειξη ισχύος μπαίνουν στην πόλη κραδαίνοντας τα όπλα. Μπαίνουν στις χλιδάτες βίλες των στρατηγών και απελευθερώνουν τους κρατούμενους στις φυλακές.

Οι γυναίκες βρίσκονται σε πανικό γνωρίζοντας τη μοίρα τους κάτω από το ακραίο ισλαμιστικό καθεστώς. «Σίγουρα θα με σκοτώσουν. Είμαι σοκαρισμένη. Δε θα επιβιώσω» τονίζει μια γυναίκα.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατακρίνουν την πρωτοβουλία Μπάιντεν να απομακρύνει τους αμερικανούς στρατιώτες μετά από 20 χρόνια χωρίς να έχει εξασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση.

Θυμίζουν τη δήλωση του ένα μήνα νωρίτερα, όταν είχε ερωτηθεί εάν είναι η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν αναπόφευκτη και είχε απαντήσει: «Όχι δεν είναι…».

Το Πεντάγωνο ομολόγησε ότι τα όπλα που έδωσαν οι αμερικανοί στον αφγανικό στρατό θα πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.  «Πάντα ανησυχούμε μη τυχόν ο αμερικανικός εξοπλισμός πέσει στα χέρια του εχθρού» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Εκτός από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που είναι προ των πυλών με περισσότερους από 300.000 να έχουν εγκαταλείψει στα σπίτια τους.

Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει βαρύ ανθρώπινο κόστος. Τουλάχιστον 183 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.181 έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους παιδιά, μέσα στον τελευταίο μήνα.

Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στο Αφγανιστάν το οποίο εγκατέλειψε ο πρόεδρος της χώρας, Ασράφ Γκάνι μετά την αναίμακτη εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Μία μέρα μετά το διάγγελμα του πως η κατάσταση είναι υπό έλεχο φαίνεται πως φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι φυγαδεύτηκε στο Τατζικιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/08/2021