Ελλάδα

Οδοιπορικό του MEGA – Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη

15.08.2021 | 21:05 Eνσωμάτωση

Όπως λένε στο MEGA κάτοικοι στη Βαρυμπόμπη και τη Δροσοπηγή, χάθηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής και τώρα πρέπει να βρούνε τη δύναμη να αρχίζουν από το μηδέν.

Δροσοπηγή: Ένας οικισμός φάντασμα στον δρόμο της φωτιάς. Οι φλόγες πέρασαν και δεν άφησαν τίποτα στο πέρασμά τους.

«Αυτό που θυμάμαι είναι μια κόκκινη λαίλαπα να καταπίνει το δάσος, να το τρώει με γρήγορους ρυθμούς και να έρχεται στα σπίτια μας. Φροντίσαμε με τους συναδέλφους να απομακρίνουμαι τον κόσμο» τόνισε στο MEGA ο Κωνσταντίνος Τζουμάκος.

Ο Κωνσταντίνος είναι μόνιμος κάτοικος Δροσοπηγής και εθελοντής δασοπυροσβέστης και με τις πρώτες φλόγες απομάκρυνε τη γυναίκα και το παιδί του. Ο ίδιος έμεινε πίσω προσπαθώντας να σώσει το σπίτι τους και τα κατάφερε.

«Φοβήθηκα και για τη ζωή μου. Λογικό ήταν. Ο καθένας θα φοβόταν…. Μόνο που είδα τις φλόγες να ξεπηδάν πάνω από τα πεύκα. Δύο και τρεις φορές. Δεν εχω νιώσει μεγαλύτερο φόβο» πρόσθεσε.

Στο κινητό του έχει βίντεο από τη μέρα της φωτιάς. Δε θέλει να τα βλέπει. Το καμένο δάσος όμως δεν θα τον αφήνει να ξεχάσει.

Το πράσινο έγινε γκρι… Ακόμα και αυτοί που έσωσαν τα σπίτια τους δεν έχουν τη δύναμη να επιστρέψουν. Δεν έχουν τη δύναμη να αντικρίσουν αυτό που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Οδός Χαράς και Ευτυχίας… η φωτιά πέρασε κι από εκεί κι άφησε πίσω της θλίψη και δυστυχία. Στο στενό δρομάκι, ένα σπίτι ανέπαφο και δίπλα στάχτες. Κίτρινα επισκευάσιμα σπίτια και δίπλα κόκκινα κατεδαφιστέα.

Σε πολλά σημεία, η γη συνεχίζει να καπνίζει, όσο ζώα σώθηκαν ψάχνουν για να βοσκήσουν η γη όμως είναι καμένη.

Βγαίνοντας από τη Δροσοπηγή, ο κ. Βασίλης μετράει τις πληγές του.Τα μελίσσια κάηκαν… Ο κόσμος χωρίς τις μέλισσες έχει τέσσερα χρόνια προσδόκιμο ζωής όπως λέει.

Τραγική ειρωνία, η περιοχή που επλήγη περισσότερο στη Βαρυμπόμπη από τη φωτιά λέγεται Φλόγα. Καμένα σπίτια, αυλές και οικοσκευές. Οι άνθρωποι λείπουν. Έχουν αφήσει μόνο τα τηλέφωνά τους για να τους βρουν την ώρα της καταγραφής.

Παράξενα τα παιχνίδια της φωτιάς και στη Βαρυμπόμπη. Έκαψε ό,τι ήθελε και ό,τι ήθελε το προσπέρασε.

Καμένα σπίτια

Καμένες επιχειρήσεις. Κόποι μιας ζωής που έγιναν στάχτη και θέλει δύναμη για να ξαναρχίσεις από την αρχή.

Περισσότερα από 80.000 καμένα στρέμματα γης που θα αργήσουν πολύ να ξαναγίνουν πράσινα δάση που οι κάτοικοι αναρωτιούνται αν θα τα ξαναδούν να πρασινίζουν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/08/2021