Ελλάδα

Πόνος και θλίψη πάνω από τις στάχτες – Την ώρα που πάλευε με τις φλόγες καιγόταν το πατρικό του

14.08.2021 | 20:16 Eνσωμάτωση

Οι αφανείς ήρωες των πυρκαγιών, οι πυροσβέστες, μας συγκλόνισαν όλους τις προηγούμενες ημέρες με την αυτοθυσία και τον αλτρουισμό που επέδειξαν στο πεδίο των πυρκαγιών. Παρά τον κίνδυνο, τον ασύμμετρο εχθρό και την κούραση, δεν λύγισαν ούτε στιγμή.

«Οργή Θεού. Από τον ουρανό φωτιά. Έβρεχε φωτιά, έσβηνες μπροστά και έπαιρνε πίσω από τα ξερά χόρτα, έσβηνες πίσω…» λέει στο MEGA ο εποχικός πυροσβέστης Κώστας Τσάμουρας, ο οποίος την ώρα που βρισκόταν στο καθήκον του και έδινε τη μάχη με τις φλόγες στο χωριό Κουρκουλοί, το πατρικό του, στη Κεράμεια, όπου έμεναν οι γονείς του, ετών 85, γινόταν στάχτη.

«Εγώ ήμουν στο χωριό Κουρκουλούς εκεί επιχειρούσα, έσωνα άλλα σπίτια, ζωές, έμαθα ότι η φωτιά έρχεται πρώτα στο χωριό Σκεπαστή και μετά Κεράμεια, μέσα σε δέκα λεπτά ήταν εδώ» σημείωσε.

Συνηθισμένος ο Κώστας Τσάμουρας να μάχεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, έσφιξε τα δόντια όπως λέει χαρακτηριστικά στο MEGA και συνέχισε να δίνει τη μάχη με τις φλόγες.

«Το συναίσθημα ήταν εκείνη την ώρα βαρύ αλλά έσφιξα τα δόντια και δεν μπορούσα να κάνω κάτι ούτε να φύγω, έσωζα άλλα σπίτια και ζωές. Φανταστείτε να έφευγα και στον τομέα μου να μάθαινα ότι κάηκε άλλος άνθρωπος. Τα δέντρα, τα σπίτια θα γίνουν ξανά, ο άνθρωπος ποτέ…» πρόσθεσε.

Εκείνος και οι συνάδελφοι του με κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν έδωσαν έναν τιτάτιο αγώνα. «Η πυροσβεστική ήταν στην πρώτη γραμμή, κινδύνεψαν τελευταία στιγμή συνάδελφοι μου, οδηγός μάχιμος και ένα πεζοπόρο, τελευταία στιγμή, δεν έβλεπε μέσα στις κάπνες, πήγαινε στη φωτιά…» υπογράμμισε ο εποχικός πυροσβέστης.

«Να σταθούμε στα πόδια μας»

Ο εποχικός πυροσβέστης επέστρεψε για δεύτερη φορά μετά την καταστροφή στο πατρικό του για να πάρει ότι σώθηκε.

«Θα το ελέγξω και με μηχανικούς και ένα και δύο, αν μπούμε μέσα και δείτε κάποια αντικείμενα, μία ραπτομηχανή της μάνας μου, που παλιά είναι μασίφ σίδερο και έχει λιώσει, εάν έλιωσε η μηχανή που είναι μασίφ, δεν θα έλιωσαν τα σίδερα στον τοίχο…» σημείωσε.

Αυτό που ζητάει σήμερα ο Κώστας Τσάμουρας είναι τη συμπαράσταση της Πολιτείας προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους οι κάτοικοι της Εύβοιας αλλά και την μέριμνα της Κυβέρνησης για τους εποχικούς πυροσβέστες οι οποίοι μένουν άνεργοι για έξι μήνες το χρόνο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/08/2021