Ελλάδα

Ανησυχία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας – «Έκρηξη» κρουσμάτων στα νησιά

14.08.2021 | 20:06 Eνσωμάτωση

Μεγάλη είναι η αγωνία κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου καθώς οι δημοφιλείς προορισμοί έχουν βουλιάξει από τουρίστες αλλά και για το μετά. Όταν δηλαδή επιστρέψουν από τις διακοπές.

Τα πλοία γεμίζουν, τα νησιά κατακλύζονται από κόσμο αλλά η ανησυχία μεγαλώνει. Αυτός ο Δεκαπενταύγουστος εκτός από κατάνυξη και ελπίδα φέρνει και την αγωνία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Αγωνία και το προσκύνημα

Οι εορτασμοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου φέτος συνοδεύονται από τη αγωνία για την επόμενη μέρα καθώς τα νησιά βράζουν από κρούσματα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε 152 μολύνσεις σημειώθηκαν στη Μύκονο, 107 στην Πάρο, 159 στη Νάξο, 28 στην Τήνο και 71 στη Σαντορίνη.

Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα στις Κυκλάδες όπου συρρέουν χιλιάδες πιστοί κυρίως σε Τήνο και Πάρο.

Στην Παναγία της Τήνου οι υπεύθυνοι προσπαθούν να επιβάλλουν τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού.

Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως συναντούν τις αντιδράσεις των πιστών. Εκαντοντάδες πιστοί και στην Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, τη στιγμή που το ιικό φορτίο στο νησί είναι υψηλό.

Έρχονται μέτρα στα νησιά

Φλερτάρουν με το κόκκινο πολλά νησιά λόγω της έξαρσης κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Στην Κρήτη με δύο νομούς σε περιοριστικά μέτρα 2.409 κρούσματα εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα, 566 στη Ρόδο και 276 στην Κέρκυρα.

H αυξανόμενη πίεση στα νησιά δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, με τους ειδικούς να ζητούν αυστηρούς ελέγχους στην επιστροφή.

Η αστυνομική δύναμη στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 20-30% από αποσπάσεις και δόκιμους, για την επίβλεψη της τήρησης των μέτρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας θα γίνονται έλεγχοι σε μπαρ για όρθιους πελάτες, αποστάσεις, χρήση μάσκας από υπαλλήλους και πιστοποιητικά, περιπολίες σε σοκάκια, κάμερες και drones για κορονοπάρτι, «σκανάρισμα» στα social media για πάρτι και μυστικοί αστυνομικοί σε βίλες και σε γιοτ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να εφαρμοπστούν και τοπικά μέτρα σε αρκετά νησιά, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά πριν το φθινόπωρο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/08/2021