Ελλάδα

Βόρεια Εύβοια – Οι κάτοικοι μαζεύουν τα κομμάτια τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά

13.08.2021 | 13:16 Eνσωμάτωση

Περισσότερα από 700.000 στρέμματα είναι η έκταση που επλήγη στην Βόρεια Εύβοια από την πύρινη λαίλαπα. Οι χάρτες του πριν και του μετά, του ευρωπαϊκού συστήματος Κοπέρνικος, δίνουν μια αποκαρδιωτική εικόνα. Ο φακός της απεσταλμένης του MEGA Ντίνας Καραμάνου καταγράφει την θλίψη των κατοίκων. Τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση.

Σκηνικό απόλυτης καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια όπου οι άνθρωποι μετράνε τις πληγές τους.

Η αποτύπωση του πριν και του μετά την πύρινη λαίλαπα φαίνεται ξεκάθαρα στους χάρτες του συστήματος Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, η οποία υπολογίζεται να έχει κάψει στο πέρασμά της περισσότερα από 700.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις, είναι η τρίτη αλλά κατά πολύ μεγαλύτερη σε έκταση πυρκαγιά μετά από αυτές του 1977 και του 1990.

Το διεθνές πρακτορείο Reuters με το δικό του drone αποτύπωσε το αποτεφρωμένο τοπίο της Βόρειας Εύβοιας.

Εκεί που υπήρχε ζωή τώρα υπάρχει μόνο γκρίζο. Εκεί που υπήρχαν τιτιβίσματα πουλιών και θρόισμα φύλλων τώρα επικρατεί η απόλυτη ησυχία.

Εκεί που υπήρχε αγροτική παραγωγή υπάρχουν καρβουνιασμένοι κορμοί και μελλίσια

Εκεί που υπήρχαν χωριά γεμάτα γέλια και αισιοδοξία αντικρίζει κανείς μόνο θλίψη

Η κάμερα του Mega και η απεσταλμένη του Ντίνα Καραμάνου αποτύπωσε στο οδοιπορικό της την απίστευτη καταστροφή αλλά και την απόγνωση των κατοίκων που νοιώθουν αδικημένοι

Τα λόγια περιττά. Οι εξηγήσεις για το τι έφταιξε αναγκαίες.

Εξίσου μεγάλη και η καταστροφή στην Πελοπόννησο.

Τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές δίνουν ακόμα πιο αποκαρδιωτικά στοιχεία.

Σε απόλυτους αριθμούς, μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 58 μεγάλες δασικές πυρκαγιές οι οποίες έκαψαν συνολική έκταση ίση με 1.161.650 στρέμματα Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα αυτά, προκύπτει ότι η μέση καμένη έκταση ανά δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 20.000 στρέμματα για το 2021 γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας πρώτη στη Μεσόγειο, με πολύ σημαντική διαφορά ακόμα και από τη δεύτερη Τουρκία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/08/2021