Οικονομία

«Δε θα μείνουν αβοήθητοι οι πυρόπληκτοι», δεσμεύτηκε ο ΠΘ – Ποιοι απαλλάσσονται για 3 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ

13.08.2021 | 13:30 Eνσωμάτωση

Τη δέσμευση ότι οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί δε θα μείνουν αβοήθητοι επανέλαβε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα υπάρχει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, και στις περιουσίες και στο φυσικό περιβάλλον.

Τέλη Αυγούστου οι πρώτες αποζημιώσεις

Οι κάτοικοι στις καμένες περιοχές προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούν και περιμένουν να έρθουν τα αρμόδια κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους κατοίκους της Εύβοιας δεσμεύτηκε προσωπικά πως δε θα μείνουν αβοήθητοι.

Τα ποσά των πρώτων αποζημιώσεων

Από τις 18 Αυγούστου στο arogi.gov.gr οι πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων με υπεύθυνη δήλωσή τους, θα πρέπει να δηλώσουν για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί ώστε να λάβουν το πρώτο ποσό της κρατικής αρωγής.

Τα ποσά των πρώτων αποζημιώσεων κυμαίνονται από 5.000 έως 20.000€ εάν πρόκειται για κατοικίες,  ενώ το πόσο κυμαίνεται από 3.000 έως 14.000€ για επιχειρηματικά ακίνητα.

Μιλώντας στο Mega o υπουργός Ανάπτυξης αποκάλυψε επιπλέον μέτρα στήριξης για τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί ζημιές στις πληττόμενες περιοχές έχουν τριετή απαλλαγή τον ΕΝΦΙΑ. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους κατοίκους σε Μαντούδι, Λίμνη, Αγία Άννα, Ιστιαία και Αιδηψό.

Στις περιοχές αυτές υπάρχει πρόβλεψη να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ το 2021 όλοι οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί ζημιές ή όχι.

Ένας κάτοικος του Μαντουδίου ο οποίος είναι ιδιοκτήτης δύο σπιτιών, με το ένα να έχει υποστεί ζημιές και το δεύτερο όχι, απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ για το σύνολο της περιουσίας του, ενώ για το κτίριο που έχει υποστεί ζημίες δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε το 2022, ούτε το 2023. Η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2021 θα γίνει χωρίς αίτηση των κατοίκων.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 13/08/2021