Ελλάδα

Ολική καταστροφή από τις φωτιές – Περιμένουν τις αποζημιώσεις μέσα στις στάχτες

13.08.2021 | 20:25 Eνσωμάτωση

Με χιλιάδες πολίτες σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο να μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι μεγάλες πυρκαγιές, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ταχύτατη εκροή των κονδυλίων που προβλέπονται για την ανακούφιση των πληγέντων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο οι διαδικασίες θα παρακάμψουν κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, έτσι ώστε το κράτος να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες των πολιτών, όπως άμεση ήταν η αντρίδρασή τους όταν «χτύπησε» η σφοδρή κακοκαιρία «Ιανός».

Fast Τruck διαδικασίες

Με διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Με μια αίτηση στο arogi.gov.gr από τις 18 Αυγούστου οι δικαιούχοι θα δηλώνουν το μέγεθος της ζημιάς και θα λαμβάνουν άμεσα την προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή.

Για την αποκατάσταση των ακινήτων οι πληγέντες θα λάβουν ποσό κρατική αρωγής έως 150.000 ευρώ, ενώ θα τους χορηγηθεί και άτοκο δάνειο το οποίο ανέρχεται στο 20% της συνολικής αξίας του ακινήτου.

Για τις κατοικίες τα ποσα της προκαταβολής ανέρχονται από 5.000 – 20.000 ευρώ, ενώ για επιχειρηματικά από 3.000 – 14.000 ευρώ.

Πληγέντες από τον «Ιανό»

Τον Σεπτέμβριο καταστράφηκαν λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, όπως λένε κάτοικοι της Θεσσαλίας στο MEGA, έχουν λάβει ήδη τις προκαταβολές των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα 3.000 επιχειρήσεις έλαβαν το 20% (περίπου 9 εκατ. ευρώ) και από τον Ιούλιο έχει ανοίξει και η διαδικασία να λαμβάνουν το 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Οι fast truck διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στην περίπτωση του «Ιανού» αλλά και η προσπαθεια των πληγέντων να συνεργαστούν με τους φορείς και να καταγράψουν τις ζημιές και να σκεφθούν την επόμενη ημέρα ήταν οι δύο παράγοντες που έσωσαν το θεσσαλικό κάμπο.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει έντονη είναι η ανησυχία και σε αυτές τις περιοχές καθώς φοβούνται νέες πλημμύρες στην περιοχή μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/08/2021