Κόσμος

Νέο κύμα ακραίου καύσωνα σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

13.08.2021 | 20:38 Eνσωμάτωση

Ένα νέο κύμα καύσωνα με τη χαρακτηριστική ονομασία Εωσφόρος πλήττει τη γειτονική Ιταλία καθώς και την Ισπανία. Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από τις πλημμύρες στην Τουρκία και έφτασε τους 27.

Νέα μέτωπα πυρκαγιών ξέσπασαν στην Ιταλία.

Κάτοικοι από μικρές κοινότητες ανατολικά της Ρώμης απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους ενώ πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ακόμα και κατά την διάρκεια της νύκτας στη νότια Ιταλία.

Ο καύσωνας δοκιμάζει την Ιταλία με τους τουρίστες να προσπαθούν να δροσιστούν σε υπαίθριους ανεμιστήρες που πετούν νερό.

Ο «Εωσφόρος», όπως έχουν ονομάσει τον καύσωνα στη γειτονική χώρα και πέρασε από τη Σικελία στην κεντρική Ιταλία έχει ήδη προκαλέσει 500 πυρκαγιές.

Ισπανία

Το δεύτερο κύμα καύσωνα που πλήττει μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου προκάλεσε πυρκαγιές στη βορειοανατολική Ισπανία.

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς κελσίου σε αρκετές περιοχές της Μαδρίτης.

Κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικές ομάδες περιπολούν στην πρωτεύουσα της χώρας βοηθώντας τους αστέγους να αντιμετωπίσουν τη ζέστη.

Τόσο οι Ισπανικές όσο και οι πορτογαλικές αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στις δύο χώρες.

Καναδάς – ΗΠΑ

Τρίτο κύμα καύσωνα πλήττει τον Καναδά. Οι κάτοικοι των Δυτικών πόλεων του Καναδά όπου τον Ιούνιο είχε καταγραφεί θερμοκρασία 49,5 βαθμούς κελσίου και είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2000 άνθρωποι, προσπαθούν για άλλη μια φορά να δροσιστούν με κάθε τρόπο.

Υψηλές θερμοκρασίες και στις ΗΠΑ όπου πολίτες παιδιά και τουρίστες έψαξαν για λίγη δροσιά στα συντριβάνια των πόλεων.

Οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να πέσουν πριν το Σαββατοκύριακο.

Τουρκία

Μεγαλώνει η λίστα των θανάτων από τις πλημμύρες στην Τουρκία ενώ οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Με φουσκωτές βάρκες και κάθε μέσο προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολίτες από την Κασταμονή και την Σινώπη.

Σπίτια έχουν καταρρεύσει και πολυκατοικίες έχουν κοπεί στα δύο, δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικοί χείμαρροι παρασύροντας ότι βρουν μπροστά τους.

Τουλάχιστον 330 χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση λόγω των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 13/08/2021