Ελλάδα

Εύβοια – Τι λέει στο MEGA η κ. Παναγιώτα, το πρόσωπο – σύμβολο της πύρινης τραγωδίας

11.08.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Στο πρόσωπό τους αποτύπωσαν το δράμα που ζει τις τελευταίες μέρες η πατρίδα μας και καθρέφτισαν το συναίσθημα όλων των Ελλήνων.

Η κυρία Παναγιώτα που κοίταζε σπαρακτικά τον ουρανό ενώ οι φλόγες πλησίαζαν το σπίτι της στις Γούβες, η κυρία Παρισσώ με τον σύζυγό της και το σκυλάκι τους πάνω στο κατάστρωμα του φέρι μποτ, όταν εγκατέλειψαν το Πευκί, είναι τα πρόσωπα που έκαναν όλο τον κόσμο να κλάψει κι έγιναν τα σύμβολα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.

Απόγνωση & πόνος

«Φώναζα ‘βοήθεια παιδιά’ αλλά ήρθαν! Με πήραν αμέσως γιατί ήμασταν άρρωστοι. Κοιτάξτε τα χέρια μου!».

Είναι τα πρόσωπα που έκαναν όλο τον πλανήτη να ανατριχιάσει. Είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άμεσα, ενώ αντιμετώπιζαν κινητικά προβλήματα.

Με μια κίνηση του χεριού της, με τα μάτια κλειστά και το στόμα ανοιχτό, η κ. Παναγιώτα Νουμίδη δείχνει τον πόνο και την απόγνωσή της, καθώς ξεφεύγει από το πύρινο μέτωπο που απλωνόταν πίσω της στην Εύβοια.

Η κραυγή

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας το μέγεθος της καταστροφής. Η κ. Παναγιώτα περιγράφει στην κάμερα του MEGA πώς έζησε τις εφιαλτικές μέρες της πυρκαγιάς.

«Είμαι σε μία άθλια κατάσταση. Στα καλά καθούμενα βρεθήκαμε όλοι στην Εύβοια μέσα στη φωτιά».

Παρόλο που η κ. Παναγιώτα δεν έχει καταγωγή από την Εύβοια, οι Γούβες, μετά από 34 χρόνια στο χωριό, θεωρεί ότι είναι ο τόπος της.

«Στεναχωρήθηκα πολύ που κάηκε και φώναζα… Στρίγγλιζα, όχι φώναζα γιατί δεν είχε παρουσιαστεί κανένας. Με τις φωνές ήρθαν από το χωριό, τα παιδιά του χωριού με τα βυτία και μας γλίτωσαν!».

«Κοιτάξτε τα χέρια μου! Μου έκαναν ενέσεις για να συνέλθω, οξυγόνο, χτύπησα το κεφάλι μου…», λέει η ηλικιωμένη.

«Ραγίζουν» καρδιές

«Ραγίζει» καρδιές το ζευγάρι ηλικιωμένων που περιμένει να τελειώσει ο εφιάλτης σε ξαπλώστρες στο κατάστρωμα του ferry boat.

Ο Γεώργιος Λιάκος, 89 ετών, και η σύζυγός του Παρισσώ, 87 ετών, κάτοικοι του χωριού Πευκί, εξουθενωμένοι από τους καπνούς και την στάχτη  σε ξαπλώστρες μαζί με το σκυλάκι τους.

«Φοβήθηκα δε φοβήθηκα η καρδιά μου το ξέρει… Το ποδαράκι μου χτύπησα εκεί, μου το έδεσαν. Μας πήρε η αστυνομία και μας έβαλε στο καράβι στη σειρά, μας έδωσαν ψωμάκι και κολατσιό τη νύχτα».

Η κ. Παρισσώ, μέσω του MEGA, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της σε όλους τους ανθρώπους που την βοήθησα να μετακινηθεί με τον σύζυγό της και τους έσωσαν τη ζωή.

Η περιπέτειά τους τελείωσε εδώ. Επέστρεψαν στα σπίτια τους που τελικά σώθηκαν από τη μανία της φωτιάς. Η σκέψη τους όμως είναι σε όλους τους συγχωριανούς τους που έχασαν τις περιουσίες τους αλλά και στον τόπο τους, που πλέον έχει μαυρίσει.

Μαζί με τις ψυχές τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/08/2021