Οικονομία

Φωτιές – Σε δύο φάσεις οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων – Αυτοψίες από κλιμάκια που καταγράφουν τις ζημιές

11.08.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων στις περιοχές της Αττικής που σάρωσε η πύρινη λαίλαπα. Τα κλιμάκια καταγραφής των καταστροφών έχουν ήδη ξεκινήσει αυτοψίες προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ο μηχανισμός της οικονομικής ενίσχυσης των πυρόπληκτων.

Άρχισαν οι καταγραφές των ζημιών

Μέσα στα αποκαΐδια και τις στάχτες έχουν αρχίσει ήδη οι πρώτες καταγραφές των ζημιών.

Σε δύο φάσεις και με διαδικασίες fast track θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στη διαδικτυακή πύλη «arogi.gov.gr» από τις 18 Αυγούστου οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν την στεγαστική συνδρομή.

Ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας αξίας 120.000 ευρώ που έχει καταστραφεί ολοσχερώς,  θα λάβει το ποσό των 96.000 ως κρατική αρωγή ενώ το υπόλοιπο 20% μπορεί να το λάβει ως άτοκο δάνειο.

Οι πρώτες 20.000 ευρώ θα καταβληθούν στον δικαιούχο στα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου ως προκαταβολή.

Ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ που  έχει υποστεί ζημιές ύψους 45.000 ευρώ και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμο, θα λάβει ως αποζημίωση 36.000 ευρώ.

Οι πρώτες 12.000 θα δοθούν στους δικαιούχους στα τέλη Αυγούστου.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει η καταβολή του υπόλοιπου ποσού της κρατικής αρωγής στους δικαιούχους αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την εκταμίευση των χρημάτων τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Οι πληγέντες ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για 3 χρόνια, ενώ για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα προβλέπεται αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και δανειακών για τους επόμενους έξι μήνες.

Οι αποζημιώσεις για τους εργαζομένους

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν καταστράφηκαν, θα λάβουν εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας, θα λάβουν για 5 μήνες το ποσό των 1.996,25 ευρώ.

Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης:

Με Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, δίδεται επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ μηνιαίως, για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/08/2021