Ελλάδα

Εύβοια – Μάχη με τις φλόγες για 8η μέρα – Ανυπολόγιστη καταστροφή

10.08.2021 | 20:05 Eνσωμάτωση

Σε πύρινο κλοιό παραμένει για 8η ημέρα η Βόρεια Εύβοια.

Μεγάλος κίνδυνος, οι δεκάδες αναζωπυρώσεις. Κάτοικοι και πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες με όσα μέσα διαθέτουν.

Σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες και κρατώντας τις μάνικες στους ώμους τους ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες.

Δύσκολη μέρα έχουν οι κάτοικοι στην Αβγαριά και στις Καματριάδες, καθώς τα πύρινα μέτωπα μαίνονται, ενώ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή επιχειρεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων που ήρθαν από 23 χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πύρινα μέτωπα που πήραν τεράστιες διαστάσεις.

Σε επιφυλακή κάτοικοι & πυροσβέστες στις Καματριάδες

Με τη φωτιά να καίει πυκνό πευκοδάσος ανάμεσα στα χωριά Καματριάδες και Καμάρια, υπεράνθρωπη ήταν η προσπάθεια κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης και πυροσβεστικής στο να φτιαχτούν οι αντιπυρικές ζώνες.

Η πυρκαγιά χθες μαινόταν ανάμεσα στη Γαλατσώνα και στην Αβγαριά, με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Το πύρινο μέτωπο κύκλωσε δύο φορές την Αβγαριά χθες βράδυ.

Ο καπνός ήταν πυκνός και σύμφωνα με τους κατοίκους, η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν από την πρώτη ημέρα είχαν δράσει τα εναέρια μέσα. Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο.

Συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις στο δάσος μεταξύ Γαλατσώνας & Αβγαριάς

Όσοι κάτοικοι μπορούσαν να μείνουν στο σημείο και να βοηθήσουν, το έκαναν. Περίπου 60 άτομα, άνδρες και γυναίκες, έμειναν πίσω στην περιοχή μεταξύ Γαλατσώνας και Αβγαριάς για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες και να σώσουν τον τόπο τους.

Οι κάτοικοι έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους, προσπαθώντας να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Εκκένωση του Ασμηνίου – Καταγγελίες για εμπρησμό

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι του Ασμηνίου, το οποίο τους καλούσε να εκκενώσουν το χωριό και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Γύρω από το χωριό και απόσταση 1χλμ. μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο, με τους κατοίκους να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, προκειμένου να τα σώσουν.

Παράλληλα, οι κάτοικοι κάνουν καταγγελίες για εμπρησμό στην περιοχή, αναφέροντας ότι εντόπισαν γκαζάκια αλλά και ένα ύποπτο αυτοκίνητο να κινείται στο βουνό.

Μεγάλη αναζωπύρωση στην Αβγαριά

Οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αβγαριάς είναι συνεχείς. Η φωτιά, δυστυχώς, πέρασε τον δημόσιο δρόμο το μεσημέρι της Τρίτης και έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η μάχη κατοίκων και πυροσβεστών έσωσε τα σπίτια του οικισμού, ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Κθόλη τη διάρκεια τη νύχτας θα παραμέινουν στα σημεία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. 873 πυροσβέστες με 229 οχήματα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/08/2021