Ελλάδα

Εύβοια – Ηρωικές μάχες πυροσβεστών, εθελοντών & κατοίκων

10.08.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη φωτιά που έζωσε χθες τις Καματριάδες της Εύβοιας.

Η πύρινη λαίλαπα χτυπά και τις Καματριάδες. Ώρα 01.10. Νέο μέτωπο ξεσπά στην περιοχή. Οι πύρινες γλώσσες αγριεύουν και φουντώνουν, «καταπίνουν» τα δέντρα.

Οι κάτοικοι από την πρώτη στιγμή επιχείρησαν να δημιουργήσουν αντιπυρική ζώνη, για να γλιτώσουν τα σπίτια τους από τον πύρινο όλεθρο.

Δημιουργούν ανθρώπινη ασπίδα για να κρατήσουν μακριά τις φλόγες.

Ο ήχος από τη μανία της φωτιάς είναι τρομακτικός. Στο σημείο παλεύουν με τις φλόγες και κάτοικοι από άλλα χωριά. Οι ώρες είναι δραματικές.

Σύμμαχος όλων των ανθρώπων που επιχειρούν είναι η άπνοια που επικρατεί στην περιοχή και ευτυχώς διευκολύνει κάπως την προσπάθεια.

«Αν φύγουμε θα καούν τα σπίτια μας»

Μία ακόμη εφιαλτική νύχτα έζησαν και οι κάτοικοι της Αβγαριάς, παλεύοντας με τις φλόγες. Παρόλο που έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112 για να απομακρυνθούν από την περιοχή τους, εκείνοι έμειναν πίσω για να προστατέψουν τα σπίτια τους.

«Μας είπε η αστυνομία να εκκενώσουμε, αλλά εμείς δεν θα το κάνουμε γιατί δεν πρόκειται να αφήσουμε τις περιουσίες μας. Αν φύγουμε εμείς θα κάψουνε τα σπίτια μας».

Ολονύχτια μάχη

Οι κάτοικοι του χωριού έχουν χάσει τον ύπνο τους. Τα βάζουν με τη φωτιά με όλα τα μέσα που διαθέτουν, ακόμα και με ψεκαστικά μηχανήματα.

«Έχουμε 3 μέρες να κοιμηθούμε και κοιμόμαστε με βάρδιες».

Ανησυχία προκαλούν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που μεγαλώνουν. Πυροσβέστες και κάτοικοι βρίσκονται σε επιφυλακή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/08/2021