Ελλάδα

Οι τραγικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές – «Κλειδί» η πρόληψη

09.08.2021 | 12:29 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Παναγιώτης Ψαρούδας, αναφορικά με το τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον για την πρόληψη άλλων καταστροφικών πυρκαγιών.  

«Πριν από τρία χρόνια είχε συγκροτηθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων γύρω από τις δασικές πυρκαγιές. Έβγαλε ένα πόρισμα που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε. Κατατέθηκε το πόρισμα στη Βουλή, και έγινε μάλιστα και συνάντηση το Φεβρουάριο του 2019 με τον τότε πρωθυπουργό που το είχε παραγγείλει και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργό. Το πόρισμα κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα: Στην ενίσχυση των πόρων που επενδύονται στην πρόληψη, γιατί η πρόληψη είναι το βασικότερο, αν ξεφύγει η πυρκαγιά δύσκολα μπορεί να σβήσει. Ακόμα στο ότι πρέπει να υπάρξουν σχέδια αντιπυρικής προστασίας τοπικά με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και με εκπαίδευση των κατοίκων, να υπάρξει ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση και να γίνει αυστηροποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», είπε ο κ. Ψαρούδας.

«Πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας και η επανασύνδεσή της με το φυσικό της αντικείμενο. Να μην υπάρχει διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή. Ανατέθηκαν μεγάλα μερίδια ευθύνης στην Πυροσβεστική, χωρίς να υπάρχει άμεση σύνδεση και συντονισμός σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής. Στη σημερινή κατάσταση, λίγα μπορούν να γίνουν», συνέχισε ο ίδιος.

«Όλη η μέριμνα δίνεται, και σωστά, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεύτερη προτεραιότητα είναι οι περιουσίες, και η τρίτη ήταν να σωθεί το φυσικό περιβάλλον και οι υποδομές. Τη δεύτερη φορά που έγινε διάγγελμα από τον πρωθυπουργό, το φυσικό περιβάλλον εξαφανίστηκε. Η προστασία της φύσης μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Αλλά η προστασία της φύσης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε ο κ. Ψαρούδας.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 09/08/2021