Ελλάδα

Βόρεια Εύβοια – Αεροναυπηγός δίνει απαντήσεις – Γιατί οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη

09.08.2021 | 00:07 Eνσωμάτωση

Πολλές ήταν οι καταγγελίες πολιτών για απουσία των εναέριων πυροσβεστικών μέσων την ώρα που μαίνονταν οι πυρκαγιές. Ο αεροναυπηγός κ. Καραϊωσηφίδης μιλώντας στο MEGA εξήγησε τον τρόπο που αυτά επιχειρούν.

Η χώρα μας σύμφωνα με τον αεροναυπηγό έχει «μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες αεροπυρόσβεσης». Όπως είπε αγοράσαμε τα πρώτα μας αεροπλάνα το 1973 κι έκτοτε ανελλειπώς χρησιμοποιούμε εναέρια μέσα.

«Τα εναέρια μέσα αυτά συγκροτούν ένα στόλο ιδιόκτητο του ελληνικού δημοσίου που συμπληρώνεται από μέσα που νοικιάζουμε. Ο στόλος που φτιάχτηκε φέτος ήταν από τους μεγαλύτερους πάνω από 45 μέσα για πυρόσβεση.», τόνισε και στάθηκε στην βοήθεια που έστειλε στη χώρα μας η Κροατία.

Όπως είπε η Κροατία είναι μια μικρή χώρα με τέσσερα Καναντέρ που καιγόταν τη Δευτέρα και την Τρίτη με πυρκαγιές χειρότερες από τις ελληνικές. Μόλις έσβησαν μας έστειλαν ένα αεροπλάνο.

Αναφορικά στις καταγγελίες των πολιτών για απουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ο κ. Καραϊωσηφίδης τόνισε πως τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα αντιμετωπίζουν σοβαρές αντιξοότητες και κινδύνους όταν επιχειρούν σε μεγάλα πύρινα μέτωπα, όπως αυτό της Εύβοιας.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες. Ο ένας είναι ότι όταν βρίσκεσαι στο έδαφος και ιδιαίτερα από την μια πλευρά της φωτιάς – γιατί κανένα δεν μπορεί να περάσει πάνω από τη φωτιά- αυτό που κάνουν είναι να κατασβέσουν και να περιχαρακώσουν περιμετρικά τη φωτιά. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη εικόνα. Τη μεγάλη εικόνα τη βλέπει ένας συντονιστής, ο οποίος βρίσκεται εκτός τοποθεσίας, κι ο οποίος ελέγχει τα εναέρια μέσα. Ξέρουν που βρίσκονται, πότε θα επιστρεύσουν, τι καύσιμα έχουν», εξήγησε.

«Στην Εύβοια έπεσαν όλα τα μέσα μόλις έσβησαν η φωτιά στην Αθήνα. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος. Έχουμε στόλο που μπορεί να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες πυρκαγιές. Όποια αεροσκάφη έρχονται είναι σε ενέργεια. Τα δύο γαλλικά Καναντέρ μέσα σε μια ώρα επιχείρησαν σε πυρκαγιά», τόνισε.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης επισήμανε επίσης ότι οι ευρύτερες συνθήκες μπορούν να εγείρουν εμπόδια και δυσκολίες στο έργο των εναέριων μέσων. «Είναι πυροσβεστικά ειδικά σχεδιασμένα τα περισσότερα από αυτά αλλά έχουν περιορισμούς. Ο ισχυρός άνεμος δημιουργεί κυματισμό και τα υδροπλάνα δεν μπορούν να πάρουν νερό. Με πάνω από 1,5 μέτρο κύμα είναι απογορευτικό για τα Καναντέρ. Οι μεγάλες αποστάσεις είναι απαγορευτικές για ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα όταν πρέπει να μεταφέρουν νερό σε μεγάλες αποστάσεις, λόγω μικρής ταχύτητας, έχει μικρόττερη απόσβεση σε πυροσβεστικό έργο, δηλαδή πόσους τόνους νερό μπορούμε να ρίξουμε στην πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα. Το Beriev παίρνει 12 τόνους νερό αλλά πετάει γρήγορα και λόγω μεγέθους το ελληνικό έδαφος δεν είναι ο κατάλληλος χώρος, σχεδιάστηκε για στέπες. Το δοκιμάζουμε όμως για να δούμε αν μπορεί να συνεισφέρει».

«Αν δεν σηκωθούν άνεμοι θα ελεγχθεί το μέτωπο στη βόρεια Εύβοια», σημείωσε κλείνοντας.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 09/08/2021